Udruga žena Gora- Sibić dotiskala svoje lanjsko izdanje: „Gorska kuharica“ u još stotinu primjeraka

Udruga žena Gora-Sibić lani u ovo vrijeme tiskala je u (samo) 50 knjižica svoju „Gorsku kuharicu“, komplet 60-tak po terenu skupljenih, zapisanih i objavljenih izvornih autohtonih recepata prabaka, baka, mama, teta, strina, ujni, susjeda i ostale ženske svojte iz samih Gora i susjednog Sibića, Novog Selišta i okolnih sela. Kako je cijelo prvo izdanje brzo rasprodano, agilne članice Udruge žena iz dva susjedna mjesta (sela) ove su godine svoj uradak udvostručeno dotiskale. Sada je stotinu primjeraka dostupno javnosti, a u povodu toga u ovim posebnim danima prosinca Udruga je u Kući zdravlja u samom središtu Petrinje organizirala novu promociju, ali i kušanja slastica i probanja ostale hrane napravljenih po receptima iz njihove kuharice.
-Ovdje su opisi za slana i slatka jela, variva i slastice a osnovica su zdrave prehrane i domaće hrane. Naša Udruga promiče kulturnu baštinu i izdavanje “Gorske kuharice”jedan je od načina očuvanja nematerijalne kulturne baštine petrinjskog područja. Vrlo smo ponosni na to i nadamo se da tradicijski recepti neće otići u zaborav nego se prenositi s koljena na koljeno. Lakše nego što je to usmenom predajom, trajno će ostati u naslijeđu petrinjskog područja i koristiti svim budućim generacija- rekla je Štefica Tominović, predsjednica Udruge Gora- Sibić.
Predstavljanje nevelike knjižice popratilo je degustiranje desetak izvornih jela čija je priprava opisana u “Gorskoj kuharici”. Uz više vrsta kolača zastupljeni su i kuhani specijaliteti, a svoj hrani baza su vlastito povrće i voće, kukuruzno i pšenično brašna, s dodatkom kravljeg mlijeka, sira, vrhnja, ali često obogaćeno preprženim špekom, jajima i narezanim kobasicama.


Među one posebne, rijetke specijalitete Gora i okolice, spada Bijela juha, poslužena vruća iz termos boce, i vrlo ukusni jagli, također autohotno jelo čiji zaborav za budući naraštaj djevojaka i žena čuva dotiskana kuharica. O takvim jelima kazivala je Vjekoslava (Slavica) Dražetić, najstarija članica ove Udruge. Za objavu Kuharice zaslužne su također Dubravka Tominović, Ljubica Prašnjak, Vlatka Prašnjak, Tanja Tominović-Pučko, Nada Latinčić, Marica Đureković, Lucija Filipović, Milka Filipović, Barbara Tonković, Marijana Tonković…
Uz ostale goste, posloženo i ponuđeno na degustaciju isprobalo je i pritom pohvalilo nekoliko mladih inozemnih volontera pozvanih iz Udruge IKS, preko koje će više mjeseci ili cijelu godinu provesti u Petrinji.
Ovo izdanje objavljeno je i na mrežnoj stranici udruge, a novih 100 komada dotiskanih uz potporu Grada Petrinja, Sisačko-moslavačke županije i Veterinarske ambulante u Glini može se nabaviti kod Udruge žena Gora-Sibić i u Zelenoj kući u Petrinji. Cijena je 70 kuna.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here