Vrijeme je za Božićne jaslice: Ivan Pogačić je svoje prve izradio, postavio i darovao Domu za starije i nemoćne osobe u Petrinji

Božićne jaslice jedan su od prepoznatljivih simbola nadolazećeg blagdana, raznolikom scenografijom pokazuju Isusovo rođenje u betlehemskoj štalici, ali uvijek su neizostavne figure domaćih životinja, slama, pohod Sveta tri kralja, oslikano nebo sa zvijezdom repaticom…Sada su pravi dani za slaganje i postavljanje sve dekoracije i figura, a svoje glavne jaslice za Božić 2018. već je dobio Dom za starije i nemoćne osobe u Petrinji. Velikih su dimenzija, promjera 2×1,5 metar, a tijekom jeseni izradio ih je sada prvi puta izložio korisnik Ivan Pogačić, rođen 1941.
– Po struci sam stolar, s 30 godina rada u Njemačkoj, jednu godinu u ovom Domu i ostavljam mu trajno moje jaslice. Za ogradu i nastambe korišteni su drvo, papir, mahovina, pijesak, svjetleće lampice i drugi ukrasni materijali, a više desetaka figurica nabavio sam kod Kineza na placu u Sisku- priča na 77-godišnjak, uz napomenu kako mu je ovaj posao „najbolja borba protiv Parkinsove bolesti i dobra rehabilitacija za oba operirana kuka“. Iz mirovine je potrošio 300 kuna i ne traži nadoknadu.
Nove Pogačićeve jaslice postavljene su „na prometnim mjestu“ u predvorju doma, uz veliki glavni već okićeni bor, a sastavni dio čini pripadajuća ukrasna zidna dekoracija plavog neba, koju su izradile korisnica ustanove Viktorija Jaklić i radna terapeutkinja Martina Matić.
Ivan Pogačić je glavne dijelove jaslica izrađivao u svojoj kući u Češkom Selu, a dovršavao u sobi broj 340 na trećem katu Doma. Najnužniji alat je ispod kreveta, a povrh na zidu nekoliko je uramljenih diploma i zahvalnica za vlastita postignuća. Osobito su mu draga priznanja Udruge za uzgoj golubova i peradi „Sisak 1971“ dobivena za dugogodišnje rezultate na izložbama i smotrama svojih letećih i pernatih ljubimaca. Takav natjecateljski duh drži ga i danas, pa redovito sudjeluje u domskim nadmetanjima u pikadu, visećoj kuglani i ostalim programima i događanjima.


– Jaslice su montažne, lako sklopljive i brzo montirane, a već sam rekao ravnateljici da ih za uvijek poklanjam domu. Ovdje mi je dobro, ugodno, ovakvim radom i ostalim aktivnostima prevladavam svoje neizliječivo zdravstveno stanje – još nam je kazao autor najnovijeg ukrasa i poželio se fotografirati s ravnateljicom Magdalenom Komes i terapeutkinjom M. Matić.
Božićne jaslice Ivana Pogačića za blagdan 2018. spadaju među najveće u Petrinji, a jedine žive doživjet će se na Badnjak ispred župne crkve sv. Lovre. Već po tradiciji, prigodni scenski božićni prikaz pod nazivom „Josipove zbilje i snovi“, izvest će članovi Župne zajednice Marijina legija. Prije toga, generalnu izvedbu svojih ovogodišnjih živih jaslica imat će sutra u nedjelju 16. prosinca pokraj crkve sv. Franje Ksaverskog, kod župnika Marijana Štingla, rodom iz Petrinje.
Autor: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here