DVD Gora prošao kroz tri rata, postoji 110 godina: Dom silno žele, a još ga nemaju!

Autor: Antun Petračić Toto

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gora osnovano je 29. ožujka 1908. i dva tjedna prije okončanja ove godine slavljenički je obilježilo jubilarnu 110 obljetnicu postojanja.
Goste i prijatelje 15. prosinca na večer domaćini su dočekivali ispred svoga spremišta u središtu Gora, a svi skupa, na čelu s društvenim barjakom posvećenog 2008. za stoljeće ovog DVD, ušli su župnu crkvu Uznesenja Blažene Marije Djevice, na svetu misu zahvalnicu, koju je predvodio rektor svetišta Majke Božje Gorske, pater Paško Glasnović. Svečana sjednica Skupštine društva održana je u Marin Brodu, uz uručivanje odličja zaslužnim vatrogascima, priznanja i zahvalnica članovima i drugima. Među ostalima, DVD Gora zahvalilo je gradonačelniku Petrinje Darinku Dumboviću i županu sisačko- moslavačkom Ivi Žiniću, koji je u obraćanju naveo kako je ovo malo društvo jedno od najstarijih iz seoskih sredina, a po dugovječnosti odmah iza sličnih DVD Gline, Siska, Petrinje… Goranima su također čestitali Zvonimir Ljubičić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Petrinje, Ivan Palaić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje i Ivo Prajdić, dopredsjednik Vatrogasne zajednice SMŽ i čelnik DVD Gline.
Sada vatrogastvo Gora vode predsjednik Darko Tominović, njegov zamjenik Marijan Šoštarić, zapovjednik Šime Sladić, tajnica Ana Šoštarić, u Nadzornom odboru su Pepo Prašnjak, Martina Šoštarić i Dinko Hodalj.
U110 godina postojanja nema kuće bez nekoga dobrovoljca-gasitelja, tradicija se prenosi s koljena na koljeno, poput muškaraca i žena u obitelji Roksa. Znade se da je član bio Stjepan (rođen 1924.), nastavio sadašnji veteran Ivan (r. 1949.), aktivni su njegovi sinovi Krunoslav i Damir, a u podmlatku njihova djeca Karlo, Lucija i Fran. I njihova baka, majka, supruga Ljubica posjeduje svjedodžbu ispitanog vatrogasaca.
Posebna je priča o barjaktaru Leu Tortiću, mladiću iz Petrinje, s poslom u Sisku, a članstvom u Gori, gdje je došao za djevojkom iz toga DVD.


–Meni kao predsjedniku društva predstavlja ponos nasljeđe moga oca i djedova s mamine i tatine strane. Uvijek se sjetim bakine priče da se na zvuk sirene za požar sve ostavljalo kod kuće i biciklom jurilo u vatrogasni dom, jer se tuđa nesreća uvijek stavljala ispred svega, što je i osnova našeg vatrogasca da se pomogne u nevolji, kako i kaže naša uzrečica „Vatru gasi, brata spasi“- veli aktualni predsjednik D. Tominović.
U glavnom obraćanju na Skupštini iznio je osnove povijesti njihova DVD, osnovanog na poticaj gorskih ugostitelja, trgovaca, općinskih čelnika, učitelja i naprednih poljoprivrednika. 29. ožujka 1908. održana je osnivačka skupština, čime je ovo DVD ušlo u red najstarijih seljačkih vatrogasnih društava na Banovini.
-Prvi predsjednik bio je gorski trgovac i gostioničar, dugogodišnji općinski načelnik Stjepan Ožbolt, a tajnik učitelj Dragutin Mikšić. Zbog uništene dokumentacije u Drugom svjetskom ratu ostali članovi nisu nam poznati. Sve do 1912. društvo nije imalo svoj barjak, pa je 4. veljače 1912. organizirana velika zabava za prikupljanje sredstava i ostvaren prihod od 185 kruna i 20 filira. Budući da u selu nije bilo odgovarajućeg prostora za čuvanje vatrogasne opreme dogovoreno je skupljanje novca za izgradnju doma koji će služiti i vatrogascima i za druge seoske skupove, Gradnja je počela 1928., a dovršen 1929. i za ono vrijeme imao dosta veliku dvoranu za zabave, priredbe i skupove i dva spremišta za vatrogasnu opremu. Početkom Domovinskog rata i napada četnika na Gore, svu vatrogasnu mehanizaciju preko Kupe u Lekenik prevezli su Tomica Gali i Ivo Pribilović i nakon rata vraćena u Gore, gdje je obnovljen rad. Nažalost, zastavu i dokumentaciju u privatnoj kući progutao je plamen rata, kao i vatrogasni dom. Nakon 2. svjetskog rata predsjednici DVD su bili Milan Hodalj, Mirko Radušević, Vlado Hodalj, Tomica Gali, Krunoslav Roksa, Ivo Pribilović, Vlado Prašnjak i sada Darko Tominović. Društvo broji 102 člana, imamo kompletnu opremu za gašenje požara za 10 operativnih članova, te malo navalno vozilo kapaciteta 2400 litara s pumpom za vodu i prostorom za prijevoz tri člana. Imamo i malo vatrogasno spremište, a Dom koji silno želimo- još nemamo! – zaključio je Darko Tominović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here