Božićno čestitanje u Interpretacijskom centru baštine Banovine: Petrinjske betlemaše snima HTV, u ponedjeljak, na Badnjak, izravno su u Dobro jutro Hrvatska

Interpretacijski centar baštine Banovine svoj prvi Božić u Petrinji (županijska ustanova jesenas je proradila u obnovljenoj zgradi bivše Šumarije u Kaniži) obilježio je u duhu svoje djelatnosti. Nadolazeći blagdan sinoć je svojim posjetiteljima čestitan Petrinjskim betlemašima, izvedbom (pra)starog pučkog običaja ophodara na Badnjak koji po kućama navješčuju rođenje Isusovo. Radost zbog gostovanja skupine betlemaša izrazila je domaćica ustanove, ravnateljica Martina Mladenović, a o sadašnjem naraštaju čestitara, već desetak godina uhodanoj skupina dječaka-mladića, izvijestio njihov voditelj Ivica Mioković.
Povjesničar Ivan Rizmaul, čijom su najvećom zaslugom Petrinjski betlemaši proglašeni zaštićenim nematerijalnim kulturnim dobrom Hrvatske ( i slijedom toga cijelog svijeta) podsjetio je kako je najstariji pisani zapis o ovom čestitanju iz 1896., ali običaj sigurno traje još ranije, neprekidno 150 godina. Ni ratovi ga nisu prekidali, pa ni zadnji Domovinski, jer su Betlemaši obilazili svoje prognane rođake i prijatelje Petrinjce tada smještene po Sisku.
Sada su Petrinjski betlemaši sekcija Folklornog ansambla Petrinjčica, a standardna postava Bog-Vladimir Vojković, anđeo-Luka Stanešić, Adam-Mateo Komlinović, Eva-Andrej Mioković i vrag- Matej Mioković (uz neizmjernu tehničku potporu Katarine Stanešić) izvela je običaj u dvorani Interpretacijskog centra baštine Banovine. Cijeli događaj snimila je filmska ekipa HTV iz Zagreba, koja će u devet dana boravka u Petrinji dogotoviti polusatni dokumentarni film o ovom običaju. To je projekt uredništva Pučke i predajne kulture, urednica je Ljiljana Šišmanović, a sada po Petrinji snimaju kamermani Tomislav Trumbetaš i Dražen Lipka, tonmajstor Vladimir Grgulić, rasvjeta Vedran Živičnjak i redateljica Ljiljana Mandić ( tajnica joj je Snježana Kundija).


Od zagrebačkih hateveovaca smo doznali kako će ovaj uradak premijerno pokazati tek uoči Božića iduće godine, ali će njihovo Dobro jutro Hrvatska u ponedjeljak, na sam Badnjak, 24. prosinca, izravno u studiju ugostiti cijelu ekipu Petrinjskih betlemaša i uz njih direktoricu Turističke zajednice Ivanku Držaj. A televizijska terenska postava idućih dana nastavlja snimanja po Petrinji, tako rade danas i sutra, u nedjelju slijedi filmski zapis pečenja odojka na ražnju, a na sam Badnjak finalizirat će se cijela TV priča čestitanja Betlemaša po Novoj cesti i poprečnim ulicama, te završnim dolaskom Petrinjaca uz tamburanje i pjesmu na misu polnoćku u crkvu sv. Lovre.
HTV tako će trajno filmski dokumentirati tradiciju Petrinjskih betlemaša, kao što je na nekadašnjem Radio Zagrebu uoći Božića 1938. u formi igrokaza izveden ovaj jedinstveni običaj našeg grada.
A ovih dana niknula je ideja da se o ovom našem i sličnim specifičnim i stalnim skupinama čestitara po Hrvatskoj u ovo vrijeme iduće godine u Petrinji održi stručni skup s izložbom u Galeriji Krsto Hegedušić.
Zapis i foto: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here