Domjenci naši svagdašnji

Autor: Marjan Gašljević
Lagano vozim „starom cestom“ od Siska prema Zagrebu ili obrnuto, i nije toliko bitno, znajući da su uvijek „tu negdje“ policijski uređaji za mjerenje brzine. I, onda, negdje još na teritoriju SMŽ kroz sumaglicu zamjećujem plakat na kojem je ruke raširio naš županijski vrhovnik iznad bombastičnog natpisa: „Ne damo Rafineriju.“ Ili tako nekako. Plakat tu stoji dugo, još od izborne kampanje što ne znači da se je išta promijenilo u retorici sve do neki dan kada je službeno obznanjeno da Rafinerija prestaje s proizvodnjom. Pogled na plakat, i ako samo kraičkom oka, ponukao me da pritisnem gas punom nogom i tako me taj plakat koštao soma kuna. Za plakat. I jedno i drugo.
Tih soma kuna neću tako lako prežaliti ali su me, s druge strane, natjerali da ih bar malo „refundiram“ štedeći na hrani i vodi pa krenuh po domjencima. U ovo adventsko vrijeme rijetko koja politička opcije bilo koje razine koja imalo drži do sebe će preskočiti priliku da orgnizira „božićni domjenak“. Pored političkih opcija u raznoraznim varijantama domjenke organiziraju i poduzeća, sportske, kulturne i druge udruge i, naravno, vatrogasci. Na tim domjencima koji, usput rečeno, nemaju ama baš nikakve veze s slavljenjem Božića, sresti će te svašta, od smrdljivih, gumenih kobasa do najfinijih kanapea. Od najkvalitetnijih wiskija do najsmrdljivije banijske drekovače. I sve je dobro. Sve prolazi. Krkanluk u svim varijantama.
Međutim, ima tu jedna „kvaka 21“. Naime, da bi došli do faze krkanluka morate izdržati „prigodne“ govore domaćina i tzv. „viđenijih gostiju“ koje, naravno, bira domaćin pouzdano uvjeren da će taj „viđeni“ lik u svakom slučaju podržati i nakititi njegov lik i dijelo. I to, u konačnici, nije najkritičniji dio cjelokupne slike domjenka. Mene osobno „ubijaju“ likovi koji se okupljaju na tim domjencima. Oni koji frenetično plješću na uzvik „ne damo Rafineriju“ i ako svi znaju da je vrijeme Rafinerije nepovratno završilo. Gledaš te face, starih, ofucanih, partijskih ( u raznim varijantama s istim idealima ) kadrova kako klopču koščatim rukama koje u životu nikada nisu napravile niti jedan koristan posao sa sjajem u očima i aerodinamičnom facom s kojom bi se, naizgled, istog momenta najrađe uvukli u, tamo nešto. Gledaš lica mladih „partijskih“ lavova koja sjaje nekim čudnovatim sjajem nad svečanim odijelima koja se oblače samo za ovakve i, naravno, partijske prilike. Gledaš curetke u extra minićima kako se nude pogledima govornika sve se backajući ogoljenim buticama i, kao, diskretno namještajući dekoltee sve se gurajući ispred starijih kolegica koje su u dosadašnjem radu potrošile svoje političke atribute ali su tu na temelju starih zasluga.
Naravno, i sam sam dio te šarolike bulumente koji imaju pred sobom, danas i inače, samo nekoliko osnovnih ciljeva. Dodvoriti se aktualnoj vlasti pod svaku cjenu i nakrkati se pa makar i smrdljivih kobasa.
O  onom što je na svim tim domjencima službeno kazano i suvišno je govoriti. Opet, kao i desetke godina ranije, gradio se autoput do Siska da „stara cesta“ zbilja ostane stara, gradili su se mostovi, nasipi i druga infrastruktura. Iz europskih fondova izvučeno je toliko sredstava da ne znam tu brojku niti napisati a kamo li da opišem te silne projekte koji su ostvareni istim tim sredstvima. Negativni trendovi se, naravno, ne spominju osim onih neizbježnih za koje su, opet naravno, krivi neki drugi koji ne vole domaćine domjenka i njihov lik i djelo. Tako su, primjerice, za demografski slom područja krivi, ni manje ni više, novinari koji o tome pišu a ne bi trebali.
Kao stari i iskusni žvakač s dugogodišnjim iskustvom znam na koje domjenke treba ići ako se i kada se ukrižaju. Čak i za to je potrebno znati financijsko stanje domaćina. Naime, što je na računu domaćina veći minus to je domjenak bogatiji. Tako da u državnim firmama koje su do grla u govnima na stolovima možete naći najbolja pića i delicije za razliku od dobrostojećih tvrtki koje će Vam ponuditi lijepe, šarene kanapeiće od kojih se sigurno nećete najesti. Isto je i s domjencima lokalnih samouprava jedino su vatrogasci dosljedni sebe, kobase ili gulaš s brdom karnistera nekog lokalnog vinara.
Dakle, u narednom razdoblju očekuje nas sveopći procvat. Rasti će plaće i mirovine, dijeliti će se božičnice, uskrsnice, regresi i viškovi. Graditi će se autopot, mostovi, ceste, željezničke pruge, aerodromi i pristaništa a i pokoja marina gdje će obogaćena radnička klasa vezati svoje brodice. Rađati će vinogradi, voćnjaci i žitna polja, krave će teliti i po dva-tri teleta a janjci rasti i do sto kilograma…..
E pa odoh. Žurim. Danas je zadnji dan sezone domjenaka.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here