Odluke Skupštine Crvenog križa Petrinje za iduću godinu: Akcije darivanja krvi održavat će se popodne, od 12 do 18 sati, iz fonda FEAD-a paketi hrane za 1270 osoba

Autor:Antun Petračić Toto

Humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost – trajni su ciljevi Hrvatskog Crvenog križa i slijedom toga Gradskog društva Crvenog križa, a pojedinačni konkretni programi lokalnog rada u nastupajućoj 2019. godini usvojeni su na sjednici Skupštine ove humanitarne organizacije Grada Petrinje.
Predsjednica Crvenog križa Petrinje Marina Lokner kaže kako je ponosna na sveukupno djelovanje gradskog društva jer su stalno u preventivnoj, humanitarnoj i edukativnoj službi, socijali, programima s mladeži i pripremi za slučaj velikih katastrofa.
Direktorica Gradskog društva Ivana Malović izdvaja namjeru pomlađivanja i povećanja članova u Aktivu dobrovoljnih darivatelja krvi, zbog čega će četiri akcije u Gradu (još su četiri godišnje u Vojarni Pukovnik Predrag Matanović) umjesto prijepodneva ubuduće održavati u pogodnije popodnevno vrijeme, od 12 – 18 sati.
Stalna Služba traženja i obnavljanja obiteljskih veza između razdvojenih članova, dobit će još veću važnost zbog najavljivanog osnivanja Centra za azilante- migrante u Maloj Gorici kraj Petrinje.
U radu CK i nadalje ostaje osposobljavanje građana za pružanje prve pomoći, među djecom od 7 do 12 godina podržavanje akcije Poštujmo naše znakove, te akcijski plan za ublažavanja posljednica toplinskog udara, u sklopu kojeg će se izraditi i dijeliti promidžbena lepeza s brojnim preporukama o ponašanju i pomoći za velikih vrućina.
Crvenom križu Petrinje ostaje i program započet 1997. upoznavanja stanovništva o opasnostima od mina iz Domovinskog rata, jer je u našem Gradu pod minski sumnjivim područjem još uvijek 13,770 km2.
U socijalnom programu nastavit će se prikupljati odjeća, obuća, hrana, higijena, namještaj i druge potrepštine za pomoć socijalno ugroženim. I u 2019. godini ( kao u ovoj i lani) oko 1270 osoba dobit će obilno hrane i higijene u vrijednosti 400.379,36 kuna iz Humanitarnog paketa za sjevernu Hrvatsku, financiranog od Fonda za europsku pomoć za najpotrebnije (FEAD).
Gradsko društvo Crvenog križa unaprijedit će uslugu posuđivanja ortopedskih i medicinskih pomagala, a značajne aktivnosti predstoje u radu s podmlatkom u osnovnim školama i srednjoškolskoj mladeži, koja će se pripremati i sudjelovati na natjecanjima znanja o Pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
Sukladno opredjeljenju da su operativne snage HCK temeljna operativna snaga sustava civilne zaštite u velikim nesrećama i katastrofama, predstoje važne obveze i kod Gradskog društva Petrinje, čije su dvije faze postupanja navedene u godišnjem programu za 2019.
Za cjelokupno djelovanje glavnih humanitaraca Petrinje u novoj godini proračun je planiran s 907.000 kuna, a među ukupne prihode je unijeto i 400.000 kuna iz fonda FEAD, dok se po posebnim propisima od Grada očekuje 450.000 kuna.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here