Vojnici u magli

Autor: Miroslav Šantek Cobra

Jutro kao i svako drugo. Zadimljeni kafić, lica koja prolaze ulicom u svojim mislima, surfanje po mobitelu, vruća kava i Viber poruka mog prijatelja koji me pita slikam li gustu maglu koja je prekrila središte Petrinje. Samo gore, visoko na nebu, vidi se kuglasti obris sunca i čuje se zvuk bubnja. Onog vojnog.
Pored Bombonjere prema gradskom parku stupaju čudni vojnici. U uniformama jarkih boja u današnje vrijeme bili bi vrlo laka meta protivnika, naoružani su starim puškama s bajonetama, a njihov vođa ima sablju oko struka. Ispred njih je zastava, a njihova pojava je uzrokovala naglo vađenje iz džepova mobitela mnogih prolaznika koji su – baš kako je to danas fora na cijelom svijetu, odmah snimili prizor.
Ovi vojnici izašli iz magle su zastali u središtu parka u kojem se upravo odvija petrinjski Božićni sajam Tominje. Njihov zapovjednik je izvršio kratku smotru, a onda su odložili oružje i opustili se uz piće na šanku obližnjeg kafića postavljenog u parku i uz pjesmu i pojavu starog petrinjskog glazbenog mahera Krune Stepinca koji je ovog puta došao s vrlo straktivnim glazbenim i vizualnim pojačanjem u obliku prekrasne pjevačice – Marije.


Oni su današnji vojnici nekadašnje Banske pukovnije kojom je nekad zapovijedao osobno ban Josip Jelačić, a postrojba je u to doba držala granice Banske krajine, a ratovali su i u Francuskoj. Naoružani su puškama kremenjačama – stavi se, crni barut, kugla, kremen i spremna je za opaljenje. Puške su replike a danas ispaljuju umjesto kugli ispaljuje uz barut malo papira. Zastava im je također atraktivna – na njoj su grbovi i bojišta zemalja na kojim su ratovali vojnici Banske pukovnije. A današnja ekipa koja je “zauzela” petrinjski park je : dozapovjednik Ljubomir Adamović , bubnjar Marko Vuković i vojnici Alen Klimenta, Filip Kolarić, Marko i Mario Bogović.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here