Udruga ratnih veterana Grada Petrinje završila 2018. izvještajnom skupštinom: U poduzetničkoj zoni Mošćenice ulice-prometnice imenovati po petrinjskim ratnim postrojbama

Autor: Antun Petračić
Udruga ratnih veterana-veterana Domovinskog rata Grada Petrinje svoje godišnje izvještajne skupština ustalila je održavati u zadnjim danima prosinca, što je sinoć, u petak, učinjeno na izmaku 2018. U glavnom izvješću za ovu godinu predsjednik Udruge Zlatko Iskrić odmah na početku naveo je njihovo strateško djelovanje u rješavanju pravnih, socijalnih i drugih problema hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, kao i stalno promicanje vrijednosti Domovinskog rata i očuvanja digniteta njegovih sudionika.
U svojim prostorijama u Gajevoj ulici Udruga je organizirala dvije tribine o novom Zakonu o braniteljima, a u cjelogodišnjem promicanju istine o Domovinskom ratu pod nazivom Ne zaboravimo ustrajalo se na obilježavanju početaka ustroja postrojbi HV s područja Petrinje i to Zbora narodne garde, 74. i 80. samostalnog bataljuna, 162. brigade Zrin i 12. petrinjske domobranske pukovnije. Izvodile su se i radne akcije, najveća je završena u Mošćenici izradom nasipa protiv poplave obitelji Vrđuke, čišćen je okoliš i obnavljana raspela, uređivano dvorište oko prostorija u Gajevoj ulici, organiziran drugi turnir u malom nogometu, odlazilo se na spomen sjećanja u Vukovar, Škabrnju, Voćin, Farkašić, uključilo u Dane sjećanja u Petrinji, uspostavljena je suradnja s veteranima iz Lopara na otoku Rabu, u osnovnim školama održana tri uspješna predavanja o slavnim putovima petrinjskih ratnih postrojbi…


– Uz obljetnicu ustroja ZNG, 4. kolovoza na pročelje sportske dvorane Srednje škole Petrinja postavili smo spomen ploču za prvo postrojavanje 1991. godine, a 25. kolovoza na Trgu dr. Franje Tuđmana otkrivena je ploča s likom prvog predsjednika Hrvatske, u znak sjećanja na njegov dolazak u Petrinju toga nadnevka 1991- dva važna događaja iz ljeta ove godine posebno je izdvojio Z. Iskrić.
Takav sadržajan, bogat rad nastavit će i u 2019. godini. Izložba o stradavanju Petrinje i postrojbama u obrani i oslobođanju našeg grada u Domovinskom ratu već pokazana u Vukovaru kani se postaviti u Kninu, u planu i nadalje ostaje izdavanje posebne knjige o zbirnom ratnom putu svih postrojbi Petrinje, namjerava se otkriti spomen ploča poginulom Ici Bobincu u Brestu, a na spomenik u Srednjim Mokricama dopisati imena istinskih domoljuba i branitelja Steve Čauševića i Đure Gorupića.
Članove udruge ( 60 ih je s plaćenom članarinom), njihove suborce i goste-prijatelje nazočne Skupštini, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Darko Dumbović je izvijestio je o skorašnjoj dodijeli državnog odlikovanja ratnom sastavu Policijske postaje Petrinja, u brojnosti 285 branitelja, među kojima je 14 poginulih, dvoje nestalih i 56 ranjenih.
Gradski vijećnik Miljenko Bušić netom nakon završene jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, upoznao je nazočne o izglasanoj odluci o osnivanju Odbora za branitelje, kao stalnog savjetodavnog tijela od pet članova i pozvao udruge da do sredine siječnja predlože svoje kandidate.
Za trajno očuvanje imena i sjećanja na petrinjske postrojbe HV sinoć je zanimljivo predložio Josip Šprajc, zapovjednik 162. brigade Zrin.
– Neka se svakoj cesti-prometnici u budućoj poduzetničkoj zoni u Mošćenici dade ime po jednoj od naših postrojbi u kojima su bili naši branitelji iz Petrinje i okolnih mjesta- kazao je ovaj gost skupštine, a potporu dobio jakim pljeskom odobravanja cijele dvorane.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here