Pjevački zbor Lira počeo novu sezonu: Tradicionalni zimski susret kod voditeljice Luane Komlinović

Ženski pjevački zbor Lira koncem prosinca od Stare godine oprostio se (doniranim) objedom u jednom petrinjskom restoranu, a Novu 2019. započeo je slično, ali večerom u Češkom Selu, kod svoje dirigentice Luane Komlinović. 18 članica ovog zbora pohodilo je poznato dvorište i kuću dugogodišnje voditeljice, koja je od zbora pauzirala dvije godine zbog bolovanja, ali se ulaskom u mirovinu u veljači, kani ubrzo opet vratiti među poznata lica.
S privremenom dirigenticom Jasminom Augustić PZ Lira prvu ovogodišnju probu održat će 10. siječnja i time početi pripreme za 2019. Uslijedit će uobičajeni redoslijed nastupa, prvi već za Fašnik, pa uoći Uskrsa i redom dalje kroz ljeto, jesen, zimu… kao i svake godine u desetljećima postojanja.
Njihovoj Luani pjevačice je u (doniranom) minibusu dovezao Božo Mrđenović (supruga Katica je članica društva) i bio jedni gost- muškarac na ovom tradicionalnom božićno-novogodišnjem okupljanju žena. „Pravi“ domaćini Marijan Majo Komlinović na vrijeme se povukao izvan kuće, a nije dugo ostao ni vaš izvjestitelj-novinar.
Luana Komlinović je uz već poznato raznovrsno i obilato nakrcan veliki stol, svojim gošćama osvježila pamćenje čime se najradije bavi u slobodno vrijeme. Unutrašnjost Komlinovićeve kuće pravi je etno muzej, s prepuno detalja i ukrasa, među kojima puno ručnih izradaka same domaćice i njene kćerke Ive. Prostrano održavano dvorište čuvaju „opasni“ obiteljski kućni ljubimci, veliki psi Milojica i Loki, stalni su stanari četiri patke-patka s imenima Kolinda, Jaca, Plenki i Petrov, a sova Luka doživjet će starost bez letenja, jer joj je slomljeno krilo…
Komlinovići drže uzoran voćnjak s nasadom 120 stabala prvoklasnih lješnjaka, stablima kaki jabuke i poslastice gođi, grmovima aronije, razgranatim višnjama, trešnjama i prepuno ukrasnog drveća, grmova, nasada, cvjetnjaka…


Za protekle prosinačke blagdane cijeli vanjski prostor posebno dekoriran, ukrašen i dotjeran osobito je izražajan rasvjetom po noći, a obavezne su i jaslice. Ovaj Božić su posebne i jedinstvene, s likovima vrtnih patuljaka, jer su svoje starinske, klasične obiteljske jaslice iz gline, Komlinović posudili za ukras i na veselje jednom vrtiću u Zagrebu.
-Idući tjedan vratit će nam ih, a ja jedva čekam povratak u zbor. S početkom mirovine mislim službeno otvoriti kućnu radinost i izrađivati unikatne ukrasne predmete i druge suvenire – o svojim skorašnjim preokupacijama veli nam Luana Komlinović. Puno takvih predmeta već ukrašavaju kuću, poput neobičnih krpenih lutki, umjetnog cvijeća s laticama od perja patki i dr.
Ako im se javite i dogovorite, Komlinovići će vam brzo, precizno i do sadnjeg komadića, složiti i najveću sliku od puzla, jer su verzirani i u tome: po kući imaju nekoliko takvih maksi zidnih ukrasa s 5000-9000 komada u jednom okviru.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here