Postavite novu zastavu na kupalištu

Autor:Miroslav Šantek Cobra

Bilo je to na prošlom popisu stanovništva. Djevojka sa fasciklom i hrpom papira sjela je za stol mog dnevnog boravka i krenula me rešetati pitanjima. Kad me je upitala koliko ljudi živi u kućanstvu ja rekoh – dvoje. Ja i Bruce Springsteen. I pokazah joj vinilnu ploču Born In USA u staklu regala. Ona se nasmijala, obavila svoj posao i otišla. A ja i on smo ostali. I dalje živimo skupa. Do novog popisa stanovništva.

Te 1984. kad je Springsteen objavio taj album, tu ploču sam kupio u Robnoj kući Petrinjka i preslušao ju milijun puta. Znam svaki stih, svaki takt, znam sve napamet. Na omotu je Springsteen uz američku zastavu. Tamošnji političari su taj hit Born In USA pokušavali prisvojiti za svoje kampanje i ciljeve, a on ih je odmah otpilio. Njegovi stihovi su govorili protiv rata i sličnih umobolija. A zastava je zastava. Simbol naroda.

Na petrinjskom Gradskom kupalištu na Kupi nema puno posjetitelja. Tek pokoji ribič, prolaznik, ljubitelj prirode…. Zima je. Hladan vjetar puše sa sjevera. Nosi snijeg. I snažno vijori zastavu na jarbolu. Ali ona nije kako treba izgledati. Prilično je poderana, rascofana, pohabana, vjetar je učinio svoje. Ovako ne izgleda kako treba. Zamijenite je novom. Ona je simbol naroda. I Bruce bi se složio s tim.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here