Završio Advent u Petrinji: Od Božića do sv. Tri kralja nove Valentinove jaslice na mjestu Živih jaslica

Današnjim Bogojavljanjem, ili blagdanom Sveta tri kralja ( a zapravo su Isusa u štalici srebrom, zlatom i mirtom, darovala tri mudraca) završilo je katoličko vrijeme proslave Božića.
U Petrinji je Advent 2018/2019. slavljen neprekidno 36 dana, još od 2. prosinca prošle, do današnjeg 6. siječnja nove godine. Središnje mjesto glavnih događanja bili su glazbeni paviljon, aleje po parku i ostala blizina župne crkve sv. Lovre u Strossmayerovom šetalištu. Uz pokroviteljstvo Grada i Turističke zajednice, Advent u Petrinji prvi puta vodila je tvrtka Bgrupa, čija je direktorica Natalija Antić-Bjelac danas izjavila kako su za svakoga i svakomu po izboru, želji i volji organizirali raznovrsne glazbene i zabavne sadržaje. Ovdje su održana tri gastonomska utorka, trajao Božićni sajam Tominje u Petrinji, slavio Badnjak i dočekao Božić, ispratila stara i nazdravilo Novoj godini, a danas na Tri kralja završio je cijeli ciklus organizacije po novom.
S krošnji i stabala, iz travnjaka i staza po parku skinut će se i maknuti svo božićno-novogodišnje ukrasje, a ukloniti i kulise s uprizorenja Isusova rođenja, pod nazivom „Josipove zbilje i snovi“ izvedenog u Badnjoj noći od članova Marijine legije. U improviziranoj štalici podignutoj blizu ulaza u sv. Lovru u Živim jaslicama Isusa je predstavljao 11-mjesečni Gabrijel Marković, a Mariju i Josipa bračni par Katarina i Bruno Kovačević.
Prazno mjesto ove scene odmah u božićno jutro popunile su prvi puta nove velike figure u prirodnoj veličini prikaza svetog biblijskog događaja i ostale su tu sve do današenjeg sv. Tri kralja. Autor novog uratka je mladi petrinjski lončar Valentino Valent.
– Ideja za ovakve stalne i trajne jaslice za popunu parkovne pozornice između Božića i Bogojavljanja potekla je od gradonačelnika Darinka Dumbovića. U dogovoru s njim i vodstvom Marijine legije, u 1,5 mjesec izradio sam likove triju kralja, svete obitelji i tradicionalne figure životinja. Koristio sam sve vrste materijala – stiropor, platiku, beton, žicu, boje, stojeće figure visoke su 180-190 centimetara, lako su prenosive, a tako trajne da uz pažljivo čuvanje i dobro uskladištenje mogu opstati stotinu godina – o svome najnovijem kiparstvu osobno nas je ovo popodne izvijestio V. Valent.
Čuvanje svih eksponata sada je obveza Marijine legije i župne crkve, a neslužbeno doznajemo kako im je obećan novi, veći i prikladan prostor za spremanja scenografije njihove Božićne izvedbe Svete noći i sada još dodatno najvećih figura Božićnih jaslica u Petrinji. U spremište će i stalni dijelovi velikih, dugačkih i i visokih, jaslica sv. Lovre, koje su proteklih dana izazivale pozornost vjernika na svetim misama.
Danas u podne, pak, prije svoga nastupa u paviljonu na završnici Adventa u Petrinji, Valentinove nove maksi jaslice razgledali su, i rado se za PS portal fotografirali, mladi prikladno kostimirani folkloraši i tamburaši iz HKUD Mošćenica.
Zapis Antuna Petračića

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here