Najbolji golman – Marac

Autor:Miroslav Šantek Cobra

Vjerojatno na ovom svijetu ima jako malo dječaka koji nisu opčinjeni igrom zvanom nogomet. U svim zemljama, podnebljima, državama,  klinci nabijaju nogometnu loptu, raširenih očiju gledaju utakmice na televiziji, a kad sklope oči prije spavanja maštaju da postanu neki novi Modrić ili netko sličnog nogometnog statusa kao ta trenutno najveća nogometna zvijezda.

Mnogi od njih se priključe lokalnim nogometnim klubovima u kojima marljivo treniraju, stječu osnovna znanja, imaju na raspolaganju odrasle koji ih uče svim tajnama ovog sporta, pa nikad se ne zna. Netko od njih ode jako daleko. Uđe u legendu.

Bio je tako jednom jedan petrinjski dječak koji se zvao Marijan Vlak. I njega su opčinili nogometaši njegovog vremena, ali on je htio biti golman. Onaj koji čvrsto stoji ispred svog gola i brani protivničke udarce, onaj koji obrani penal i tim činom zasluži ovacije navijača. A tih dječaka nema baš puno. Marijan je branio za tu zelenu petrinjsku Mladost. I prerastao vremenom svojom kvalitetom lokalno podneblje i otišao u veliki klub – plavi Dinamo i za njega ostao vezan cijelu svoju karijeru. 15 godina na golu zagrebačkih plavih i posljednju godinu na golu najstarijeg hrvatskog kluba – sisačke Segeste.

Prvi su dani 2019. Nogometna škola NK Mladost Petrinja u posljednje vrijeme postaje sve brojnija i sve ozbiljnije djeluje. Jako puno petrinjskih klinaca provodi vrijeme trenirajući na zelenom travnjaku, vidljivo je da su se mnoge stvari u klubu posložile i da se stvorila pozitivna atmosfera koja privlači lokalnu djecu i njihove roditelje koji ih upućuju na treniranje nogometa. Mnogi od tih klinaca će u bližoj budućnosti obući i zeleni dres prvog tima Mladosti, a tko zna, možda netko ode i u veće i moćnije nogometne klubove.

Od gomile tih dječaka koji žele biti neki novi Modrić ima jedan koji je kao i onaj Marijan Vlak nekad poželio postati golman. I čini se da je “dečko” na pravom putu. Na zadnjem malonogometnom turniru  za mlađe uzraste „CHOCO CUP“u Petrinji, par dana prije Nove godine osvojio je titulu najboljeg golmana turnira, a to nije mala stvar, a još bolja mu se dogodia ubrzo nakon toga – proslava 8 rođendana.

 

Mario Skender – svi ga zovu Marac je taj golman. Dječak koji pohađa 2C Prve osnovne škole u Petrinji kod učiteljice Ivančice Telar. Nakon školskih oaveza predaje se treniranju sa svojim vršnjacima i prjateljima u skupini Prstići, a treneri su mu također ljudi koji su upoznali osjećaj stajanja na golu NK Mladosti – Ivan Tolušić i Nikola Bartulić. A njegova najveća navijačica i najveća podrška je svakako njegova majka Anita koja mu je organizirala pravu proslavu rođendana, a gdje bi drugdje, već na nogometnom stadionu. Unajmljen je balon, a s Marcom se zabavljala njegova ekipa –  najbolji prijatelji još iz vrtića, a sada u školu idu zajedno… Branimir Šako(košarkaš), Lovro Dobrenić (špica), Duje Tintor (veza), Dominik Krtić (golman), Luka Augustić (lijevi bek), Leo Majcek (veza), Leon Šimić (veza), Mislav Bukal(špica), Lukas Obradović (desni bek), Lovro Bunjan (lijevi bek), Jakov Tadić (špica), Luka Pipalović i Matej Mandić(stariji pioniri). Marac je dobio i Juventus tortu jer je strastveni navijač Dinama Zagreb i Juventusa i rožendanski tulum je trajao tri sata.

Anita Skender pohvaljuje ovim putem susretljivost voditelja Mladosti koji su izašli u susret roditeljima koji su se družili u prostorijama Mladosti uz kavicu i pivicu, a njen sin Mario je, eto, proslavio 8 rođendan. Vjerojatno bi i sam Marijan Vlak bio zadovoljan ovakvim uspjehom malog Petrinjca koji je kući odnio svoje prvo veliko priznanje u karijeri – najboljeg golmana turnira.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here