Očuvanje Banijske šare svinje: Deset tovljača u Gradu Petrinji za svako matično grlo dobiva po 700 kuna godišnje

Konačno je gotovo: danas, na samoj sredini siječnja 2019. godine, prošlo je vrijeme masovnih kolinja, završile su proslave katoličkog i pravoslavnog Božića, ispraćene stare i dočekane nove godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru – dosta je već obilja mesa, u svim oblicima dimljenih, pečenih, pohanih, kuhanih i na ostale načine prerađenih prerađevina, stop kobasicama, čvarcima, masnoći i prejedanju. Vrijeme je za zdraviji i umjereniji život.
Da ovo mogu govoriti, rekle bi i domaće životinje, prvenstveno odojci, nazimice, krmače i prasci, kojima je čovjek u prosincu i siječnju naveliko radio o glavi. U svinjskom rodu nije pošteđena ni najnovija u Hrvatskoj proglašena treća autohtona pasmina Banijska šara svinja. Stručno usmjerenim i planski vođenim uzgojom spašena je od izumiranja, ali zbog još uvijek premalog brojnog stanja ostala je ipak smišljeno sačuvana od prekomjernog kolinja i božićno-novogodišnjih blagdanskih najdražih mesnih poslastica.
Banijskoj šari predstoji dobra perspektiva, a osobito među svinjogojcima na području Grada Petrinje, kojima se tov pomaže novčano iz proračuna. Gradonačelnik Darinko Dumbović kaže kako su potpore stalne, nastavljaju se i u 2019. s dodatnih 1500 kuna, još toliko obećava država, a očekuje se namjenski novac i od Sisačko-moslavačke županije. Po glavnoj zadaći već je ostvareno očuvanje i zaštita pasmine, u idućem koraku predstoji obveza brendiranja i certificiranja ove proizvodnje s prikladnom klaonicom i organiziranom preradom suhomesnatih prerađevina od Banijske šare.
D. Dumbović, i za provedbu ovog projekta mjerodavni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Ante Marić, prvi puta su okupili skupinu svinjogojaca ove pasmine na uručivanje zahvalnica za uspješnu suradnju i doprinos tijekom projekta priznavanja pasmine te odluka o daljnjem sufinanciranju svakog matičnog grla s po 700 kuna godišnje.
Uz uzgajivače, također je za službeno potvrđivanje ove pasmine zahvalnice dobio i stručni tim koji je vodio projekt revitalizacije Banijske šare svinje.
Udruga uzgajivača okuplja 26 članova i stalno se uvećava, javljaju se novi zainteresirani iz Slavonije, središnje Hrvatske, Like, čak iz Dalmacije, a sve je i veći broj svinja, sada 550 komada. Ogroman napredak u samo pet godina, kada je proces očuvanja Banijske šare počeo ni s deset izvornih grla.
Na području grada Petrinje sada je deset stalnih upornih uzgajivača, najviše tovi predsjednik Udruge Mladen Čačić, a po selima Banovine i Pokuplja Željko Horvat, Jovan Gvoić, Milan Kalambura, Ivan Pribilović, Nikola Špiljar, Boris Dražetić, Marijan Lisjak, Zoran Luković, Ante Marić…


Što mislite – što su objedovali sudionici ove prve svečanosti petrinjskih svinjogojaca i stručnjaka za hrvatsko priznavanje autohtonosti Banijske šare? Naravno, ispod peke vruće slasno meso jednog odojka izdvojenog iz stočnog fonda njihove Udruge.
Izvrsnim bijelim češnjovkama od prvoklasnog mesa banijske šare, s prilogom dinstanog kiselog zelja, u gradskom parku pokraj glazbenog paviljona počastili su se i Petrinjci na jednom od tri gurmanska utorka u predblagdanskim danima prosinca 2018.
Bez ovakvog jednog odojka ili teže svinje, nema više straha za nestanak cijele pasmine.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here