Hrvatski Čuntić na zimskog nebeskog suzaštitnika – Proslavljen sv. Antun Opat/Pustinjak/Veliki/ Egipatski

Povijesno čuntičko brdo povrh toga hrvatskog naselja usred petrinjske Banovine danas je obasjavalo škrto zimsko sunce u smjenama s oblacima prepletenim hladnim sjevercem. Dobro je ovakvo vrijeme, bez kiše kao lani ili jake mećave 17. siječnja 2017. Povoljan dan povećao je broj hodočasnika na tradicionalnom zimskom proštenju u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću. Danas je spomen dan sv. Antuna Opata, ili Pustinjaka, ili Velikog, ili Egipatskog, sveca iz III/IV stoljeća, koji je u širenju vjere i Božje riječi proživio 105 godina.
Tradicionalno na današnje tzv. zimsko Antunovo, u crkvi pokraj franjevačkog samostana svečano se slavilo s dvije svete mise s predvođenjem i propovijedi p. Petra Cvekana iz Zagreba, uz više svećenika Petrinjskog dekanata i zbor Franjevačkog svjetovnog reda, kojem je svirao ( prvi puta u ovakvoj prilici) student teologije, budući fratar Marijan Ligenza.
Antunovo u Čuntiću svakog 17. siječnja izdvaja se zbog tradicije produžene proslave Božića do ovog blagdana, zbog čega crkva ostaje u punoj božićnoj okićenosti, s jaslicama ispred oltara i pjevanjem božićnih pjesama i napjeva… Raskićenje borova i spremanje ukrasa počinje sutra, pa se već pomalo počinje misliti na onaj ljetni blagdan, sv. Antuna Padovanskog 13. lipnja, „pravog“ zašitnika ove župe u kojoj je današnji Opat-Pustinjak drugi u godini velik, važan i značajan nebeski Antun suštovatelj.
Za prijepodnevne svete mise crkvu na brdu ispunili su mještani iz Čuntića i okolnih sela, dovezli su se motorizirani iz Petrinje i okolice, a na hodnju od Hrastovice, tijekom 1,5 sata kroz „Zelenu dolinu“ odlučila se četiri pješaka. Juraj Radučević, Ivica Filipec, Tomo Galez i Mijo Rokić kažu kako godinama ovako, i ljeti i zimi, dolaze u susjednu župu i osjećaju se posebno nadahnuti, duhovno ispunjeni.
Za produbljenje vjere svakog nazočnog, sugestivno i nadahnuto, više od pola sata propovijedao je predvoditelj svete mise, imenjak iz Zagreba domaćeg patera Petra Žagara. Ovaj dobri pastir na današnji dan nikada nije samac i jedini u samostanu-crkvi Hrvatskog Čuntića. Nakon mise iza podneva, u zajednici s Franjevačkim svjetovnim redom, župni upravitelj počastio je sve goste kuhanim vinom i vrućim čajem.
Novinar Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here