Autor: Aleksandar Olujić

Ovoga četvrtka, 24. siječnja 2019., u 19,00 sati, će na odjelu za odrasle petrinjske Gradske knjižnice i čitaonice biti predstavljena knjiga Tanatos petrinjskog književnika Maria Lovrekovića – Lovre.

Ime Maria Lovrekovića – Lovre dobro je poznato ne samo Petrinjcima, njegovim sugrađanima, već mnogim „ljudima od pera“ i ljubiteljima književnosti u Hrvatskoj i šire. On piše poeziju još od srednje škole, a nešto kasnije počinje pisati i prozu. Od 2013. godine uređuje i surađuje s mnogim književnim časopisima i portalima: PS-Portal, Helly Cherry, Zvezdani Kolodvor, Afirmator, Metafora, Književnost.org., Kvaka, Black Sheep, Ubiq, ZG-KULT. Bio je član žirija na književnim natječajima, organizirao pjesničke natječaje za PS-Portal i Zvezdani Kolodvor te pjesničke večeri Art Koktel. Do sada je objavio zbirku kratkih priča Tamna strana užasa (izdavač: Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja, 2015.) i slikovnicu Slatkica, koju je ilustrirala Ivana Švragulja (izdavač: Udruga Petrinjske staze, Petrinja, 2018.), inače prvu hrvatsku horror slikovnicu za djecu.

Njegova nova knjiga Tanatos sastoji se od tri dijela: poezije, lirske proze i kratkih lirskih „bljeskova“ koje je nazvao misli. Mračno je to štivo na što i sam naziv knjige upućuje, jer Tanatos je grčki bog smrti, služeći tako kao opomena onima koji se drznu uzeti je u ruke. U njoj nas ne čekaju neka čudovišta poput vukodlaka i vampira. Ne, čeka nas nešto puno jezivije. Naš unutarnji najdublji mrak zamotan u snažan ekspresionistički izraz u kojem nema naše iluzije ljepote i sklada već u njoj stanuje Munchov Krik – odraz naših najdubljih, subjektivnih doživljaja. Tanatos je isto tako ono Freudovo „jezivo“ (das Unheimliche) što bi najradije sakrili od sebe samih, negirajući da takvo što postoji, ali Mario nam to ne dozvoljava i tjera nas pogledati oko sebe. Ovo je intimna, strašna i strastvena knjiga.

„Ova poezija ne umire od ljepote iako je na svoj crni način profinjena i skladna. Ona ne tješi, ne zavarava, ne prekriva oči iluzijom. Ona bira skrivena, sjenovita mjesta i čista izlazi iz grobišta ljudskog čina. Atmosferom podsjeća na neke nesretne, mrtve pjesnike.“ (Marija Juračić, prof. – iz predgovora knjizi Tanatos)

Tanatos je zbirka snažne poezije koja hoda rubnim područjem ljudskog života. Kreće se njegovom mračnom i surovom stranom koju sretnici nikada ne dotaknu. Skloni smo tjerati od sebe sve strašno, zlokobno, o strašnim stvarima ne govorimo, kao da će one same nestati i mimoići nas. A ne nestaju. Zbivaju se, samo nas nema u tim zbivanjima. I tako se taman sloj čovječanstva  polako i neprimjetno širi, jer su naše oči širom zatvorene.“ (Mihovila Pasarić Walner – ‘Očaravanje’)

 

Kao nekada prije

Sjećam se kako ti je krv prekrila tijelo,
kako si svoj posljednji pokret
obilježila noktima po vlastitom licu.
Zjenice su ti bile nejasne,
nedovoljne da bih uživao i u boji tvojih očiju.
Zato sam ih izvadio.
Bile su lijepe, žarke, skliske.
Zadržao sam ih, kao da sam umni patnik,
a onda sam ih kotrljao
po postelji na kojoj si ležala netom prije.
Zatim sam i svoje oči pridružio tvojima.
I opet smo se gledali
kao nekada prije.

Mario Lovreković – Lovra ‘Tanatos’

 

Vidimo se u četvrtak navečer!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here