Vincekovo u zasnježenoj Hrastovici: Treću godinu za redom vinograde blagoslovio župnik, p. Igor Barišić

Iako po životopisu katolički svetac Vinko, đakon i mučenik, nema poveznicu s vinogradima, grožđem, vinarima, vinogradarima i podrumarima, svi oni slave ovog nebeskog zaštitnika ( ujedno staklari i mornari) na današnji 22. siječanj, spomendan svečeve smrti 304. godine. Tradicionalno Vincekovo u siječnju početak je nove vinogradarske godine, baš kao što Martinje u studenom s mladim vinom označava završetak jednogodišnjeg ciklusa.
Brdovito prigradsko selo Hrastovicu oduvijek okružuju obiteljski vinogradi u prosjeku s 300 do 400 trsova, a kada se svi zbroje, dosegne se lijepa brojka od najmanje 7500 čokota.
U poraću obnovljenom i proširenom nasadu više sorti loze najveći je vinograd u OPG Belošević, Zvonka, Ankice, Krešimira i Nikoline, a najdalje i najviše na Hrastovačkoj gori, 260 metara visine nadomak ostataka stare crkve sv. Duha, vinograd je Ivice Filipovića.
Između ta dva vinograda danas u rano popodne, u prekrasnoj idili zasniježene prirode prošla je skupina vinogradara u obilasku svojih čokota, simboličnom „darivanju“ suhim kobasicama i špekom, škropljenjem mladim vinom, orezivanjem probnih lucni i molitvom za dobru i kvalitetnu godinu.
Uz lozu pod novim snježnim pokrivačem, za ovaj protokol bio je zadužen Juraj Radučević, iz čije je kleti-vikendice, počela ceremonija Vincekovog i pod istim krovom i završila, a duhovni dio blagoslova trsja obavio i molitvu predvodio hrastovački župnik p. Igor Barišić.
– Ovo mi je već treća godina ovakve proslave sv. Vinka, a s dolaskom proljeća u župnoj crkvi sv. Bartola još ću služiti i svetu misu s nakanom za rodnu godinu – u hodnji po predjelu Prisovlje ( Pri suncu) veli mladi svećenik-fratar.


– Od kada ste kod nas sve su berbe vrlo dobre, proljeća bez mrazeva, a ljeta bez nevremena i tuče- konstatirao je domaćin popodnevnog okupljanja J. Radučević.
U spomenute Beloševiće, Radučeviće i Filipoviće, u Prisovlju su još vinogradari Mateo Jakupić, Marijan Mandić, Željko Softić, Mladen Papić, Mladen Korečić, Igor Marijan i Sveto Davidović, u susjednom predjelu Kamenik-Trnjani lozu uzgajaju Stjepan Knežić i Jura Harambašić, a na drugoj strani Hrastovice, u tzv. Hrvatskom kraju – Varoši svoje vinograde drže rođaci i braća Sigur: Zlatko, Marijan ( Učo), Marijan (Čmeljo), Ivica, Slavko i Hrvoje, Zdenko i Ivica Vračan, Marijan, Darko i Drago Roksa, Alenko Dumbović i Jura Popović…( neka nam ne zamjere, ako nekog vinogradara nismo spomenuli).
Svi se hrastovački vinogradari slažu kako im je po svemu 2018. godina bila izvrsna: uz povoljno vrijeme, s bogatim, obilnim urodom i izvrsnom kvalitetom njihovih najčešćih sorti graševine, rizlinga, bijelog i crnog pinota, škrleta, chardonnaya…
Najviše vremena, posla i novca u novoposađeni nasad ove kulture uložila je obitelj Belošević iz Petrinje. Za svoj OPG proizvodnje i prerade grožđa i prodaje vina, pokraj vinogorja sagradili su veliku drvenu korablju s kušaonicom za 50-tak osoba, nazvanu Vinotočje i prometnim znakovima označenu uz cestu kroz Hrastovicu.
Nakon današnjeg prigodnog slavlja zaštitnika sv. Vinko, hrastovačke i sve druge vinogradare očekuje naporan godišnji rad u svim fazama uzgoja trsova, a na jesen uživanje u grozdovima i zahvali za služenje ovom hobiju.
Nakon ovog opisa feštanja vinogradara Hrastovice, u Brestu Pokupskom, Vincekovo slavi najbrojnija petrinjska skupina vinoljubaca. Za svako Martinje i Vincekovo smjenjuju se domaćini, ovu večer u svome domu preko Kupe organizator proslave 22. siječnja je Vlado Ostrman.

Novinar ( koji više voli pivo): Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here