Idila u Hrastovici na 30 cm snijega: Prvi ovozimski vikend skijanja i sanjkanja po Vrelu

U udolini Vrelo, po padini Hrastovičke gore povrh Hrastovice, na jedinom skijalištu u Sisačko-moslavačkoj županiji, danas u subotu naveliko u idiličnom snježnom okruženju uživaju djeca, njihovi roditelji i ostali odfrasli. 30 centimetara bjeline dovoljno je za skijanje i sanjkanje, a ovdje su i popratni sadržaji: vučnica do starta 200 metarskog ski-spusta i odvojena padina za sanjkanje, a na startu ugostiteljska ponuda, službena sa šanka ili vlastita iz termosice i ruksaka…
-Tijekom prošlog ljeta redovno smo kosili i malčirali cijelo Vrelo, servisirali vučnicu i motorne sanjke, održavali rasvjetu za noćno uživanje i dočekali povoljno zimsko vrijeme. Ovaj vikend je prvo ovozimsko masovno korištenje skijališta i sanjkališta – na licu mjesta danas prijepodne veli nam Mladen Korečić-Piksi, tajnik Skijaškog društva Vrelo, raniji predsjednik jedinog takvog sportskog društva u Gradu Petrinji i okolici. Članovi Vrela ne samo što skrbe o svome zimskom terenu nego organizirano odlaze u inozemna nadaleko poznata skijališta, pa su u prosincu tri dana proveli u talijanskim Dolomitima, 9. veljače će na jednodnevno skijanje u mariborsko Pohorje, u domu u Hrastovici već su održali svoju tradicionalnu zabavu, a za konac idućeg mjeseca na istom mjestu isplanirali godišnju izvještajnu skupštinu.
Danas je počela, a nastavit će se sigurno sutra u nedjelju, ako posluži vrijeme bit će je i idućih dana po Vrelu, škola skijanja za početnike i naprednije. Već četvrtu sezonu poduku daje licencirani ski-trener Damir Božičević-Droga, a za današnje prve subotnje sate javilo mu se poprilično djece. Za dogovor novih zainteresiranih, njegov je broj mobitela 091-250 2323.
– Dok bude uvjeta, poduka je svakodnevno od 10 do 14 sati, škola je besplatna, ali polaznici trebaju imati svoju opremu – doznajemo od trenera Božićevića.
Na ciljnoj zaravni skijališta- sanjkališta Vrela lani je postavljena drvena kućica sa šankom i pripremom uobičajenih toplih napitaka i vrućih hrenovki.
– Pića i hrana uglavnom su po 10 kuna, radimo samo vikendom, otvoreni smo dok ima gostiju, a dolazimo s glavne ceste na ulazu u Hrastovicu, iz kafića Liberty- rekle su nam dežurne Valentina i Helena.


Među prijepodnevnim gostima prevladavali su Siščani, a njih desetak u sukupini bili su članovi Biciklističkog kluba Roda, stalni prolaznici kroz Hrastovicu i okolicu, ali danas bez vozila, nego u pješačkoj rekreativnoj hodnji prema vrhu Hrastovačke gore.
Među djecom i odraslima stalno se muvao veliki, pitomi, znatiželjan i na draganje i češkanje naučen pas mješanac, iz dvorišta kuće u podnožju brda, ali naučen na dolaske u skijalište i još dalje u unutrašnjost šume, čak na vrh Hrastovačke gore i do Planinarskog doma Matija Filjak.
A u njemu se ovo popodne održava izvještajno-izborna skupština HPD Zrin, za predsjednika je kandidiran dosadašnji čelnik Vlado Kaurinović pa starom-novom predsjedniku PS Portal čestita na produljenju mandata. Kako je kroz Hrastovicu najčešći i najpovoljniji pješački pravac do njihova doma, prijepodnevnoj živosti toga prigradskog sela pridonijeli su planinari koje smo sreli prema Domu. Ovako na ramenu, doznajemo od putnika na cesti Nade Tanković i Ivice Šustića, prije njih su zaduženi za opskrbu skupštine, kroz Hrastovačku goru prenijeli pečenog odojka, kao lani janje s ražnja…
Do zimskog mjesta uživanja na snijegu, uzlazna brdovita cesta je čista i suha, ništa drugačija od onih po ravnici prilaznog petrinjskog polja, a domaćini su se pobrinuli i za parkiranje automobila. Ispod skijališta-sanjkališta očišćen je prostor za 30-tak vozila, u podne ih je bilo parkirano točno 20. M. Korečić-Piksi je prognozirao kako će se ovo popodne popuniti sva mjesta i još parkirati uz cestu, kao što je to, pripremajući svoju djecu za idilu na brdu, učinio tata Siščanin. Uz njih smo se spustili prema zasniježenom izvoru Bartolovac i u zimsko okružje župne crkve sv. Bartola.
Naša je topla preporuka za ove zasnježene dane: tko može, doista neka ne propusti jedinstveno hrastovačko zimovalište!
Svjedočio: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here