Ivo Žinić o odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori

Nakon što je jučer petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović s grupom eko aktivista i proizvođača ekoloških proizvoda izrazio nezadovoljstvo i protest protiv najavljene lokacije Čerkezovac na Trgovskoj gori kod Dvora na Uni i pozvao sve gradove cijele SMŽ da im se pridruže u protestu protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na toj lokaciji, stigao je odgovor župana SMŽ Ive Žinića.

Župan Ivo Žinić je u utorak, 29. siječnja 2019. godine, zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom održao konferenciju za medije na temu odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.
Radioaktivni otpad nije u nadležnosti županija, gradova i općina već je sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom u nadležnosti države, koja odlučuje gdje će biti odlagalište i hoće li će se uopće graditi ili će se ovaj otpad rješavati drugdje. Lokacija Čerkezovac na Trgovskoj gori zasad je jedina izgledna za privremeno skladištenje polovine nisko i srednjeaktivnog otpada koji nastaje u bolnicama, laboratorijima, industriji i nuklearnom gorivnom ciklusu. Tu vrstu otpada uglavnom čine zaštitna odjeća, rukavice, alat, krpe i materijali za čišćenje, odnosno sve što sadržava malu količinu uglavnom kratkoživućih izotopa.

„Ovog trena pretpostavljamo da takvih odlagališta radioaktivnog otpada, koji nisu kontrolirani, ima diljem Republike Hrvatske. To nije dobro i mi se kao država moramo zbrinuti takav radioaktivni otpad i osobno sam za to da se on stavi u kontrolirane uvjete. Apsolutno ću se zalagati da se on pospremi na jedan kvalitetan način. Je li to u Čerkezovcu? Vjerojatno da, jer je on kao takav i predviđen u prostornom planu Republike Hrvatske. U našem prostornom planu Sisačko – moslavačke županije nije predviđena ta lokacija za radioaktivni otpad, ali svi znamo da prostorni planovi višeg reda imaju glavni značaj. Naravno da će, ako do toga dođe, ta lokacija biti i određena. Nisam siguran, ali pretpostavljam da i sada na tom području ima radioaktivnog otpada, u tim hangarima i tim bunkerima i sada vjerojatno ima nekontrolirano pospremljenog radioaktivnog otpada“, rekao je Žinić koji je na kraju ocijenio kako je i u ovom slučaju riječ o jeftinom prikupljanju političkih bodova baš kao u slučaju Rafinerije nafte Sisak.

„Nije točno, kako često gradonačelnik grada Petrinje kaže, da je Čerkezovac na 30 kilometara od Petrinje. To je 60 i 70 kilometara od Petrinje do Trgovske gore koja je na granici s Bosnom i Hercegovinom i puno bliže nekim drugim mjestima, Hrvatskoj Kostajnici i Glini, nego gradu Petrinji. Ja apsolutno razumijem da određene ljude, ako ih se povede, zahvati panika. Sjetimo se samo prije dvije – tri godine kada je ova tema bila aktualna i kada su se na ulazu u županiju pojavili jumbo plakati s mrtvačkim glavama. To nisu dobre stvari, to gdje se pokušava na takav način privući pažnju i mislim da je ovog trena, kao i s rafinerijom, u pitanju određena politička promocija, politikantstvo koje određene skupine ili pojedinci provode“ – rekao je Žinić.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here