Raspada se. Očito je. Ne samo danas, ne samo ovdje. Raspada se desetljećima i gotovo svugdje. Mada, raspadalo se i ranije, stoljećima ranije. I nismo naučili ništa. Niti nećemo. Jer ne promišljamo dovoljno. Nismo Irci koji će zapaliti pola grada jer im Vlada najednom želi naplaćivati pitku vodu, dobro koje pripada samoj zemlji Irskoj. Nismo niti Francuzi koji će zbog loše reforme zapaliti glavne ceste zajedno s automobilima. Nismo.

Iskreno, niti ja ne znam tko smo. Ili što smo. Ne bacam kamen na drugoga, nemam pravo na to. Nisam Irac, nisam Francuz. Hrvat sam. I što da radim s tim osobnim ponosom? Razmišljam; da se sam ubijem kao Hrvat ili da me ubiju kao Hrvata? Što bi bio veći ponos za naciju? Možda bolje ovo drugo, pa da dobijem ulicu ili trg sa svojim imenom. Netko bi mi postavio bistu, ptice bi mi izmetom uređivale lice, upravo ono što bih i zaslužio kao „ponos nacije“.

Da li živjeti u 1971. ili u 1941. ili u 1991.? Ne znam. Kako učiti mlade ljude?
Što da kažem svome djetetu za nekoliko godina? Da radije spava u lijesu i mraku? Da postane političar, legalni djelatnik mafije? Ne znam niti to. Da bude obavještajac, policajac koji je ogorčen na cijeli sustav, ali i dalje radi za dobrobit naroda i spremno prima 100/200 kn na cesti jer nema za kruh?! Da bude djelatnik hitne pomoći koji te u 03:00 ujutro pita da li imaš prijevoz do Siska, zapravo sugerira da nazoveš rođaka ili prijatelja koji će te odvesti (jer nemaš osobno vozilo)? Ili da bude obrtnik koji nema vezu (valutu) u Gradu ili Županiji, pa da propadne jer je čekao dva papira osam mjeseci, mada je uložio sredstva koja je dobio od banke i koja mora s minimalno dvostrukom kamatom vratiti, a nema prihoda zbog zlokobne administracije koja spava na poslu ili hihoće (čuje se kroz zidove stare gradnje, oh, itekako se čuje)? Možda da slaže paštete u Gavriloviću? Ili da završi fakultet, pa doktorira naposljetku, a onda ode negdje u Skandinaviju?

Svejedno je tko što radi i tko kakvu školu ima. Dobar radnik je dobar radnik. Problem je u našem prokletom mentalitetu. Potrebno je očistiti generacije i generacije s ovoga svijeta da bismo mogli početi sanjati o boljitku.
Da, grubo zvuči, ali je istina.

Ne želim da se moje riječi pogrešno tumače, nisam revolucionar (mada bih trebao biti), samo postavljam pitanja. Nedostatak inteligencije me nagnao na takav čin. Bijah slobodan čak izreći poneko mišljenje, mada bih o temi mogao napisati desetke stranica. Ne zamjerite vi koji se moguće pronađete u istini.

I na kraju svega, što da kažem svome djetetu za nekoliko godina? Šuti sine, trpi, bit će bolje. Ako budeš govorio, prijetit će ti i ubit će te tvoj vlastiti narod.

It has to start somewhere,
It has to start sometime,
What better place than here,
What better time than now.
R.A.T.M.

M.L.L.
Naslovnica: YouTube screenshot

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here