Vijest da će Matica hrvatska Sisak umjesto čestitke za 50 godina izlaženja prvog broja časopisa Riječi dobiti raskid Ugovora o korištenju poslovnog prostora nije dobro prihvaćena od strane članova Matice, kao niti od ostalih koji podržavaju kulturu u Sisačko-moslavačkoj županiji pa i izvan nje. Radi li se o novom progonu koji se zrcali onome iz 1971. godine? Odgovor smo potražili kod Đurđice Vuković, dopredsjednice Matice hrvatske Sisak i glavne urednice časopisa Riječi.

PS portal: Sisak je oduvijek bio grad kulture. Povijesno, stvaralački, kulturno, stoga je prilično nejasno zašto jedan od stupova kulture, Matica hrvatska Sisak najednom ostaje bez mjesta djelovanja. Kakvi su Vaši zaključci?

Đurđica Vuković: Nije niti nama jasno!? Zašto se to dogodilo Matici hrvatskoj koja djeluje i radi u kontinuitetu od 1990. godine. Odmah nakon obnavljanja rada započele su naše aktivnosti vezane za kulturu u Sisku, već smo 21. prosinca 1990. godine, u Glazbenoj školi Fran Lhotka na promociji imena Svečanost riječi predstavili prvi broj časopisa Riječi, na kojem se predsjednik Matice hrvatske Vlado Gotovac obratio prisutnima kazavši:
«Mi se vraćamo u Europu, ali pri tome mijenjamo tu Europu. I mi, i Europa zajedno ne znamo kakav će biti konačni rezultat toga susreta… Želim da taj put, koji pred nama stoji, bude put na kojem ćemo, mi koji smo se ujedinili u Matici hrvatskoj, s punim osjećajem odgovornosti prihvatiti se toga da u okviru, u kojem se Matica hrvatska bavi sudbinom hrvatskog naroda, budemo oni koji će tu sudbinu ispunjavati na način koji pripada kulturi i civilizaciji zapadnog svijeta.»

Prosudite sami jel’ ovaj potez gradonačelnice Kristine Ikić Baniček pripada kulturi i civilizaciji zapadnog svijeta. Poslati Odluku, o raskidu korištenja poslovnog prostora bez pravnoga lijeka, bez obrazloženja nedopustivo je ponašanja u demokratskom društvu. Odluka je izazvala zgražanje, revolt ali i tugu, jer mnogi poslovni prostori u Sisku zjape prazni pa i u Rimskoj ulici.
U godini 2019. trebamo proslaviti dvije velike obljetnice: 50. godina od izlaženja prvoga broja časopisa Riječi i 20. godina kontinuiranoga izlaženja trećeg niza časopisa. Umjesto potpore mi smo prognani na ulicu!

PS portal: Sisak općenito ima mnoštvo kulturnih i inih događanja. Spomenimo samo Zalogaj poezije Saliha Kulovića i Josipa Klekovića pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture, Stihovnicu Siska Siniše Matasovića pri sisačkom ogranku Matice hrvatske, spomenimo mnoge sisačke bendove i koncerte, vikende prepune kulture o kakvima Petrinja može sanjati. Zar je moguće da se umjesto ponosa i potpore zapravo rađa ponor i želja za uništenjem?

Đurđica Vuković: Treba istaknuti da smo mi objavili oko 80 knjiga, da smo objavili dvadesetak knjiga, prvijenaca, mladih autora iz Siska, da već 23. godine organiziramo Kvirinove pjesničke susrete iz kojih su se granale druge pjesničke manifestacije kao što je Stihovnica Siska, a kasnije Zalogaj poezije. Kvirinovi pjesnički susreti stoje ravnopravno uz Goranovo proljeće najveću pjesničku manifestaciju u Hrvatskoj. Imena nagrađenih pjesnika govore o kvaliteti Susreta. Dobitnici nagrade sv. Kvirin za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu su Tito Bilopavlović, Miroslav Mađer, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Zvonko Maković, Branimir Bošnjak, Borben Vladović, Milorad Stojević, Slavko Jendričko, Ivan Rogić Nehajev, Branko Čegec, Tea Benčić Rimay, Sonja Manojlović, Boris Domagoj Biletić, Krešimir Bagić, Delimir Rešicki, Petar Gudelj, Miroslav Mićanović i Branko Maleš.
A mladi laureati bili su Ivica Prtenjača, Drago Glamuzina, Damir Radić, Romeo Mihaljević, Marijana Radmilović, Ana Brnardić, Marko Pogačar, Franjo Nagulov, Branislav Oblučar, Vanja Jambrović, Davor Ivankovac, Nataša Nježić, Aleksandar Hut Kono, Goran Gatalica i Monika Herceg.

Kome smetaju te aktivnosti i zašto!? Samo je 1971. godine nedemokratska vlast udarila na Maticu, ukinula je njezino djelovanje, pozatvarala njezine prvake i članove proglasivši ih neprijateljem vlasti i države. U vlažnim bunkerima završile su knjige npr. kultna knjiga Ive Maroevića: Sisak, grad i graditeljstvo, kojoj je nakladnik Matica… zar će se i sad naše knjige razbacati po sisačkim ulicama i vlažnim podrumima!?

PS portal: Povijest postojanja Matice hrvatske Sisak, Matice hrvatske općenito, jedan je od pečata hrvatske kulture. Ukoliko postoje namjere da se taj pečat slomi, što će naslijediti budući naraštaji?

Đurđica Vuković: Politika je, u ovih 29 godina, uvijek željela staviti šapu na Maticu, staviti Maticu pod kontrolu, neka nježnije a neka čvršće… ipak nitko se nije drznuo na takav način zbog razilaženja u mišljenju oko kulturnih programa i kulturnih politika spriječiti rad Matice, jer ovaj nasrtaj: smanjiti drastično financijsku potporu i oduzeti prostor znači sprečavanje djelovanja Matice hrvatske… Mi se borimo za kriterije u kulturi i na svim poljima života, kriterije tražimo i ništa više. Nekima to smeta! Kriteriji trebaju Sisku i njegovim stanovnicima osobito mladima, na svim poljima djelovanja. Nastojimo ih poučiti da traže vlastite šanse, da rade za njih i da se borite za vlastite ciljeve. Sloboda se ponekad mora i izboriti! Mi ćemo se u Matici hrvatskoj boriti za naša prava, svim zakonskim sredstvima. To poručujemo i mladima zalažite se za svoja znanja i vlastite stavove, slobodno radite i stvarajte!

PS portal: Kako gledate na medijski eksponirane detalje o novoj kurikularnoj reformi?

Đurđica Vuković: Nisam upoznata s detaljima reforme no ono što znam jest da se obrazovanje mora mijenjati. U fokus škole mora doći učenik kojeg treba obrazovati da slobodno misli i zaključuje, a ne kao dosad kroz programe učiti ih da moraju „bubati napamet“. Učitelji, nastavnici i profesori moraju više uložiti u svoje obrazovanje, kontinuirano moraju ulagati u nova znanja i metode pristupa učenicima. Ne manje važno jest i to da taj posao moraju dobiti adekvatnu nagradu – plaću. Nema dobrih učitelja ako nisu dobro plaćeni!

PS portal: Imaju li zapravo kulturnjaci stvaralačku budućnost u modernoj Hrvatskoj?

Đurđica Vuković: Naravno da imaju, pa bilo bi tragično da nemaju ali svi moramo uprijeti da se dosta toga promijeni. Valja naučiti slobodno govoriti i boriti se za interese kulture i stvaralaštva. Kulturnjaci će uvijek pronaći partnera u Matici hrvatskoj, mi ćemo ih rado poduprijeti u Rimskoj 9, gdje ćemo do sudskog pravorijeka djelovati i raditi u nadi da će i gradonačelnica Ikić Baniček povući ovu nepravednu Odluku.

PS portal: Hvala Vam na razgovoru.

M.L.L.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here