“IVANU ANTOLČIĆU POSTHUMNO”

Na fotografiji: Ivan Antolčić i Slavo Striegl u razgovoru, o. 1983.

U Gradskoj galeriji Striegl, u petak, 8/2/2019., s početkom u 12,00 sati, održat će se posthumni susret posvećen Ivanu Antolčiću.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se pridružite u ovom specifičnom hommageu velikom hrvatskom umjetniku čije ilustracije su trajno smještene u mnoga/naša djetinjstva

U ponedjeljak, 28. siječnja, u Zagrebu je u 91. godini preminuo poznati hrvatski kipar, grafičar, scenograf, crtač, slikar, dizajner i ilustrator Ivan Antolčić, rođen u Komarevu kod Siska 15. svibnja 1928.

Prepoznatljiv je bio jednako po umjetničkom opusu, koliko i po svojem specifičnom toplom i nesebičnom karakteru.

Ilustrirao je oko 350 knjiga, a desetljećima je odgajao generacije najmlađih kroz ilustracije objavljene u časopisima Smib, Modra Lasta i Radost. Od 1956. do 1991. godine djelovao je kao slikar maski, scenski kipar i scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Autor je i svečanoga zastora Priče iz davnine za Kazalište lutaka u Zagrebu. Načinio je rješenja za oko 130 plakata, uglavnom kazališnih. Antolčić je čak pet puta primio Nagradu „Grigor Vitez“, a tri puta Nagradu „Ivana Brlić-Mažuranić“ za najuspješnije ilustratorsko ostvarenje.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here