Still Got the Blues (for you)

Evo skoro će i trideset godina minuti od tog ljeta 1990. kad se svjetskim radio stanicama i televizijskim ekranima zavrtila pjesma Still Got the Blues koju je u suradnji s Lou Reedom napisao, otpjevao i odsvirao vrsni gitarist i autor koji je nažalost preminuo u veljači 2011. – Gary Moore. Pjesma je postala čisti klasik i često ju i danas možete čuti. Gary je pjevao o bluesu. A taj blues, vrlo endemični smjer glazbe u Hrvata je eksplodirao nedavno i to u našoj Sisačko – moslavačkoj županiji.

Sisački rocker, bubnjar i vođa Pop Rock škole Miro Dimić već godinama stvara ozbiljne stvari u promociji blues glazbe koje su se vinule čak preko velike bare u Ameriku – kolijevku bluesa i tamo ostavile značajan trag. O nedavnom posjetu mladih sisačko – petrinjskih snaga Memphisu već smo pisali na stranicama PS portala i  portala ZG KULT – njegovog brata za milijunsko tržište metropole. Evo i linka:

Od Siska do Memphisa

A nakon što su se vratili u domovinu, predstavnike ovih domaćih blues snaga je u posjet primio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović jer je mladi Petrinjac Jakov Bjelac bio predstavnik Petrinje u Memphisu.

„Pratio sam Vaš rad i drago mi je što Grad Petrinja pomaže Pop rock školi, Miroslavu Dimiću i Jakovu Bjelcu koji su došli do izvrsnih rezultata. Vidio sam da ste prešli i ocean, došli do Amerike, da ste u Memphisu postigli dobre rezultate i najviše nagrade koje se mogu dobiti u bluesu. Tu je i naš Jakov Bjelac koji je spoj Siska i Petrinje, jedne dobre sinergije mladosti i iskustva. Sjećam se kad je Miroslav započinjao i vidio sam da ima šansu. Mi smo rock generacija i uvijek sam uživao u tim pjesmama i uvijek sam vas pratio. Hvala Vam, Grad Petrinja, a mislim i cijela županija, Hrvatska ponosna na to što ste nas predstavljali i bili prekrasni ambasadori, to je onaj dobar glas i takvih glasova nam treba više i takve glasove kao grad moramo poticati kako bi bili dobra preporuka svim ostalim generacijama jer u novije vrijeme pop rock nije neki poseban trend. U Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, što se tiče glazbe, za mene smo otišli unazad, ne mogu prihvatiti neke pjesme niti se uz njih mogu veseliti, a ovo je posebno, zapravo prava umjetnost. Grad će biti uvijek na raspolaganju i čestitam“ – kaže gradonačelnik.

Miroslav Dimić, direktor Poprock škole iskoristio je priliku da se zahvali gradonačelniku i cijelom gradu Petrinji s kojima već godinama surađuje te nastavio:
„Jakov je bio prezenter grada Petrinje te nije prvi put da Pop rock škola vodi svoje polaznike, jer uz rad škole imamo i međunarodni blues kamp koji je jedinstven u Europi i jedan od rijetkih u svijetu. Prezentaciju Hrvatske i svih gradova ovaj put su naša djeca napravili fantastično, na ponos svojih roditelja i svojih gradova, u krajnjoj liniji Republike Hrvatske. Bili smo ne samo glazbeni prezenteri nego kulturni, turistički promotori. Ova nagrada koju smo dobili rezultat je desetgodišnjeg rada hrvatskih blues snaga i veliko mi je zadovoljstvo što smo se utkali u tu nagradu. Već treći put smo jedina europska država koja je dovela mlade.“ – zaključio je Dimić

Predstavnik Petrinje u Memphisu bio je 15-godišnji Jakov Bjelac koji je ovom prilikom opisao svoja iskustava:
„I prije nego što smo krenuli, počeo je adrenalin. Svi smo bili uzbuđeni, a kad smo došli tamo jednostavno smo znali da moramo dati sav maksimum od sebe. Kao bend smo postojali tek mjesec i pol tako da nismo bili 100% sigurni u sebe, ali kad smo došli tamo odradili smo još jednu probu i nastup je bio odličan. Bio je to jedan odličan doživljaj i jedno novo iskustvo koje će mi ostati u sjećanju, sigurno, do kraja života. Drago mi je da smo baš u Americi ostavili jako dobar utisak jer smatram da je tamo drugačija civilizacija i da ljudi poštuju drugačije kulture.“

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here