Noć muzeja u ‘Strieglu’

Autor: Ljiljana Lekanić-Kljaić

I u Sisku je 1. veljače 2019. održana popularna kulturna manifestacija Noć muzeja. Tim povodom se od 17.30 – 24h u Gradskoj galeriji Striegl odvijalo nekoliko aktivnosti.

Od 17.30-20.30 održana je live stream slušaonica na temu filmske glazbe u sklopu aktualne izložbe “Sve o jednoj mladosti: filmski plakati iz zbirke Jima Shinebirda“. Program je osmišljen u suradnji sa online radiom KLFM iz Splita.

Od 18h-19h dizajner Sven Sorić priredio je za učenike radionicu „This  town needs posters“. 15-ak je učenika naučilo osnovne principe izrade i korištenja tiskarske forme. Polaznici su otisnuli niz tekstualnih znakova i formirali publikaciju kojom se dokumentira radionica, a njihovi radovi izloženi su u prostoru galerije.

Na tabletima se mogla igrati igrica Memory s radovima Slave Striegla, kojom se najavila 1oo godišnjica njegova rođenja.

U 21.30 održan je Okrugli stol na temu: “Stvaralačka dimenzija grada i traganje za nekim drugim svijetom u Sisku 80ih“. Sudionici  Bartol Biličić, Andrija Preloščan, Jasmin Novljaković i Ivica Kaurić-Kava uz moderiranje Ljiljane Lekanić-Kljaić i Alme Trauber govorili su o tom desetljeću u kojem su se dogodile mnoge važne stvari za grad. Prije početka razgovora prisjetili smo se profesorice Davorke Ljubičić, arhitekata Bore Stambolije i Vlade Krnjaića koji su također bili važni sudionici tog vremena. Gospodin Biličić je govorio o kulturnoj situaciji i klimi u gradu s pozicije direktora Muzeja i kasnije Arhiva. Mogli smo čuti interesantne detalje o radu tih institucija, ali i o odnosu prema umjetnicima. Predložio je dodavanje imena Želimira Janeša na šetnicu, što je njegova ideja već otprije, te iznio zanimljivosti o suradnji i prijateljstvu dvojice umjetnika.

Gospodin Preloščan je govorio o situaciji na Metalurškom fakultetu, o povezanosti tadašnjih industrijskih giganata i fakulteta, te djelovanju političkih struktura. Tada je Sisak značajno promijenio vizualni identitet, jer su izgrađeni tržnica, bazen i Dom umirovljenika, te obnovljene fasade u „Prvoj ulici“. Prisjetili smo se tadašnjeg gradonačelnika Josipa Mađerića i predsjednika izvršnog vijeća općine Miroslava Matića, koji su značajno doprinijeli realizaciji spomenutog. Bilo je interesantno čuti o jodnoj vodi i mogućnostima njene eksploatacije bez ugrožavanja okolnih toplica, a na korist gradu.

Gospodin Jasmin Novljaković je govorio o kazališnoj klimi, s posebnim osvrtom na „Dasku“, SKAH i općeniti ritam grada. Čuli smo interesantne pojedinosti o tadašnjoj avangardnoj i gdjekad subverzivnoj kazališnoj družini „Daska“ koja je bila među najboljima u bivšoj državi, a ostvarila je i značajan međunarodni uspjeh na mnogim festivalima diljem Europe. Spomenuli smo neizostavne braću Borka i Damira Borojević, Mladena Merzela, Jadranku Kovačević- Micu. Prisjetili smo se kako je tada bilo normalno da nakon predstava i razgovora o njima prošećeš do Tri jagode i popiješ kavu u dva ujutro. To je bila prava (vele)gradska atmosfera kojoj je štih dala i Željezarina književna nagrada i Kolonija likovnih umjetnosti! Tada  su se u gradu mogli sresti Vesna Krmpotić, Marija Čudina, Danilo Kiš, Mirko Kovač, Pavle Ugrinov, Laslo Vegel, Viktor Žmegač, Oskar Davičo. U likovnoj koloniji svoje radove su ostavili Kokot, Antolčić, Trtovac ,Vesna Šojat, Mila Kumbatović, Njirić, Lesiak…

Gospodin Kaurić je govorio o sportu i glazbi. Nešto o imenu Harlem showa, o malonogometnim turnirima za 1. maj i 29. 11. kao središnjim i nezaobilaznim događajima za grad. Šnjof, Šuki, Garo, Moša, Dundo, Pogledić i Kavac izmamili su osmjehe i pokoji uzdah posjetitelja koji su sudjelovali u razgovoru i dodavali svoja sjećanja. Interesantna je priča o pobjedi 7:1 Harlema nad Borcem 73. tadašnjom najboljom malonogometnom ekipom u Državi. Toga se bilo lijepo sjetiti i zbog činjenice da je Sisak ove godine proglašen europskim gradom sporta, pa da se vidi kontinuitet kvalitetnih sportaša i značenja koje je sport imao i ima za grad. Ravnateljica Alma Trauber spomenula je zaboravljenu i derutnu skulpturu Janeša i Striegla na stadionu Segeste, koja bi također mogla biti obnovljena u godini kad je Sisak europski grad sporta, a obilježavamo i 100 rođendan Striegla. Dijamanti, Generacije, Daska-bend, Zvijezde, Signi grupa, Zaga i Treća sreća, svi su oni činili ljepšim naše vrijeme. A tek plesnjaci u Klubu i nekim zaboravljenim prostorima poput Korza, terase Doma JNA, Metalca. Zapravo je to bilo prilično rasplesano vrijeme. Nismo zaboravili ni prvi sisački kafić kultnu Tricu, namijenjen dečkima i ponekim hrabrim i emancipiranim curama.

Nezaboravni su sisački koncerti tada znanih grupa Time, Bijelog dugmeta, Filma, Azre i atmosfera koju nam je Kava dočarao. Nije moglo proći bez spomena Korza, stalnih točno određenih mjesta gdje su stajali sisački lijepi dečki praćeni znatiželjnim pogledima još ljepših Sisčanki. Krešo Nilić je govorio o fotografiji, a Đurđa Zorko o radu knjižnice prije ere informatizacije. Gospođa Verica Podupski prisjetila se važnosti Pionirca kao mjesta gdje su se održavali raznoliki programi radionica, koncerata, predstava, a i disco-kluba. Sjetili smo se i disca u Malom Kaptolu i njegove uzavrele atmosfere. Bilo je lijepo vidjeti i čuti  komentare brojne publike i sudionike tog vremena Jerryja, Lovru i Dudu, lijepog Milu, Podupskog, Dadu i Krešu, Mladena iz Vrbine, Fleku, gospođe Slišković i Zelić, profesorice zaslužne za odgoj i obrazovanje mnogih srednjoškolaca. S obzirom na vrijeme trajanja čini se da su ovakvi programi više nego dobrodošli, jer se razgovor uz finu kraft pivu Daruvarske pivovare nastavio do iza ponoći.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here