Pjevaju kao slavuji

Piše: Miroslav Šantek Cobra

Da, istina je. Ova ekipa Petrinjaca pjeva baš kao te ptice slavuji. Po njima su se i nazvali, nadjenuvši si ime Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj i to prije čak 155. godina. Prilično dug pjevački staž imaju ovi Petrinjci koji su zapjevali na mnogim mjestima širom svijeta, a i sinoć su pjevali – u obližnjem Sisku gdje se održala manifestacija Županijski pleter. Zanimljiv tekst kojeg su sami napisali i fotografije kruže društvenim mrežama, a govore ovako:

U subotu, 9. 2. 2019. u dvorani Doma rafinerije Sisak odžan je I. Županijski pleter – smotra najboljih glazbenih, folklornih, likovnih i dramskih udruga koje su u 2018. sudjelovali na državnim smotrama i natjecanjima! Dakle, najbolji među najboljima iz SM županije.
Hrvatsko pjevačko društvo Hpd Slavulj Petrinja je jedini zbor koji je ne samo bio najbolji u 2018. godini vec je to u kontinuitetu zadnjih 11 godina! Bravo za Slavulj i tradiciju dugu 155 godina! Bravo za Petrinju!
Izniman zbor koji je uvijek ne samo pjevao tehnički vrlo visoko nego uvijek sa srcem!
Toliko otpjevanih misa i sakralnih moteta, toliko domoljubnih pjesama i glazbenih pohvala domovini i hrvatskoj glazbenoj kulturi kroz izvođenja hrvatskih skladatelja! Sve ono što su komunističke vlasti 40 godina branile ovom zboru od duhovne pjesme i misa do domoljublja višekratno smo nadoknadili! Zato i SREBRO medju 15 najboljih zborova u državi za 2018. godinu uz zvuke duhovne skladbe Pere Gotovca BOŽE DAJ MI KRILA te dvije skladbe Emila Cossetta temeljene na narodnim napjevima: MURA, MURA i ČARDAŠ.
Bravo! Hvala svim članicama i članovima!
Sretna 155. godišnjica utemeljenja i neprekinutog djelovanja!

Maja Popac prije prvog nastupa u životu.

Mi bi na ove riječi dodali i podatak da će ovaj nastup koji se dogodio prvi put u povijesti ostati zapamćen i po prvom nastupu nove “Slavuljašice” Maje Popac.

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here