Hrvatska tekstilna industrija je već godinama u opadanju, iako se zadnjih nekoliko godina počelo nešto mijenjati, to je grana koja može te mora rasti i razvijati se.
Strukovna škola Sisak svake godine upisuje sve manje učenica koje se žele baviti tekstilom. U nastojanju da to promjeni i da zainteresira svoje učenice (u sklopu programa „Škola za život“), profesorica strukovnih predmeta u tekstilu Katarina Kordić je odlučila pokazati u živo svojim učenicama tekstilna zanimanja u županiji. Nakon što su obišle velik pogon u Sisku, svratile su u mali studio GiVa designa gdje ih je s veseljem dočekala dizajnerica Kristina Zorčić.

U posjet su stigle učenice prve godine. To su učenice koje se školuju po novom programu (4 godine – modni tehničari) i one uz strukovne predmete slušaju i one malo teže predmete poput: fizike, kemije, matematike i time im je otvorena mogućnosti da mogu upisati ako žele i tekstilni fakultet.

Kristina im je ispričala svoj put od školovanja pa do otvaranja obrta, a učenice su s velikim interesom sudjelovale u razgovoru svojim pitanjima. Napravile su paralelu s velikim industrijskim pogonom u kojemu se sve radi po nacrtu i planu te malim studijem u kojemu je naglasak na kreativnosti, improvizaciji, inovativnosti i maštovitosti. Zaključile su da nije lako jednoj osobi koja radi i proizvodnju, marketing i prodaju (sve u jednome), ali uz ljubav i upornost sve se može. A to je ono najbitnije što im je Kristina u kratkom vremenu htjela pojasniti: da se ne boje, da budu uporne, da slijede svoje snove i naravno uče, jer onda mogu postići sve što požele.

https://www.facebook.com/Strukovna-%C5%A1kola-Sisak-441704519245787/

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here