Prva od osam akcija dobrovoljnog darivanja krvi u Petrinji. Rekordno 135 davanje Vinka Galekovića, stotka Antuna Draškovića, redovni su braća Danijel i Silvio Jagić…

Služba traženja, promicanje međunarodnog humanitarnog prava, zdravstveni, socijalni, edukativni i program za mladež, provođenje zajedničkih akcija s Hrvatskim Crvenim križom i program pripreme Crvenog križa za slučaj velikih katastrofa – glavni su (svako)godišnji poslovi Gradskog društva Crvenog križa Petrinje. U sklopu zdravstvenog programa provodi se akcijski plan za ublažavanje posljedica od toplinskog udara i upoznavanje s opasnošću od mina, te – najmasovnije, i neprekidno- dobrovoljno darivanje krvi.
Upravo ta akcija, prva u ovoj godini, u prvoj dekati mjeseca veljače održana je u prostorijama humanitarne organizacije Grada Petrinje u Turkulinovoj ulici, naravno kao i uvijek, u suradnji s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba. U odnosu na raniji tradicionalni prijepodnevno-ranopopodnevni termin, sada se krv Petrinjaca prikuplja od 12 do 18 sati, što je uvedeno kao praktičnije vrijeme humanitarcima-zaposlenicima u radnim smjenama.
Na prvu ovogodišnju akciju odazvalo se 83 darivatelja, ali ih je 15 odbijeno, pa je skupljeno 68 doza. Prvi puta bilo je iskustvo Denisu Dobreniću, došlo je osam žena ( od šest ih je uzeto), a među veteranima prednjačio Vinko Galeković sa 135 akcijom i 102. Dušan Metikoš.


– U knjižicu darivatelja meni je, evo, upisana brojka 100. Sudjelujem neprekidno od 1979. godine, a na današnju jubilarnu akciju „skoknuo“ sam s posla u Gavriloviću – doznajemo od novog rekordera Antuna Draškovića,. smjenskog strojara u petrinjskoj tvornici, dugogodišnjeg člana HPD Slavulj i stalnog pjevača crkvenog zbora sv.Lovre.
Među darivateljima Petrinje nije rijetkost stalnost i po više članova jedne obitelji, među takvima na ovu prvu u 2019. zajedno su došla braća Jagić, mlađi Danijel na 33 akciju i stariji Silvijo na 29 davanje. Obojica imaju krvnu grupu A, ali Danijel minus, a Silvio plus. Kažu kako će se odazvati na ostale ovogodišnje i sve naredne slične akcije.
Nova iduća u prostorijama Crvenog križa u središtu Petrinje održat će se 13. svibnja, ali već 7. ožujka slijedi darivanje među pripadnicima HV u Vojarni pukovnik Predrag Matanović. Ukupno se tako u Petrinji dragocjena i nezamjenjiva ljudska tekućina skuplja osam puta godišnje, uz uočljiv porast broja dragovoljaca i doza njihove krvi.
Civili-građani i pripadnici HV lani su preko Crvenog križa Petrinje u humanitarne svrhe osigurali točno 700 doza svoje krvi.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here