Knjige za djecu oduvijek su predstavljale zdravi početak života. Čitajući ih, djeca su razvijala maštu i širila vokabular, kroz priče su učila razlikovati dobro od zla, gradila su emotivni život te naučeno primjenjivala u stvarnom svijetu.
Kao dječak, najviše sam uživao u priči Ježeva kućica Branka Ćopića. Baka mi je toliko puta pročitala slikovnicu da sam naposljetku sav tekst znao napamet te kojoj stranici koji dio teksta pripada. Danas, moje dijete uživa slušajući ili samostalno čitajući Ježevu kućicu, priču koja je ostavila neizbrisivi trag među generacijama. Je li istina da je Ježeva kućica srušena?

Hrvatsko školstvo, jednako kao i roditelji učenika, već predugo čekaju kurikularnu reformu i umjesto da ona bude donesena na način da svi budu zadovoljni, iz dana u dan slušamo sasvim suprotne komentare. Ovih dana na društvenim mrežama i portalima možemo pročitati da je Ekspertna radna skupina Ministarstvu obrazovanja dostavila popis lektire za osnovnu i srednju školu. Književnica Silvija Šesto navodi dio izbačenih književnih naslova: Ježeva kućica, Mali princ, Dnevnik Anne Frank, Smogovci, Grga Čvarak, Alisa u Zemlji čudesa, Breza, Petar Pan, Pinokio, Pipi Duga Čarapa, Heidi itd.
Mnogi hrvatski književnici, ljubitelji pisane riječi i roditelji su razočarani izbacivanjem navedenih klasika, a Hrvatsko društvo pisaca i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade oglasili su se priopćenjem. Zanimljiva je i činjenica da među odabranim autorima u novom popisu lektire nije niti jedan suvremeni strani ili domaći književnik.

Povodom donošenja novog kurikuluma hrvatskog jezika, za danas je najavljena Tribina HDP-a i HDKDM-a u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Više informacija doznajte putem poveznice:
https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/novosti/tribina-povodom-novog-kurikuluma-hrvatskog-jezika

M.L.L.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here