Unutar tjedan dana dva predstavljanja u organizaciji ogranka Matice hrvatske: „Viktor, kardinalova pobjeda“ i reprint „Petrinjskog obzora“ 1991.-1995.

U tjednu Stepinčeva, blagdana blaženog Alojzija Stepinca (umro 10. veljače 1960. u kućnom pritvoru u rodnom Krašiću) ogranak Matice hrvatske Petrinje organizirao je predstavljanje najnovije povijesne knjige o nadbiskupu metropolitu zagrebačkom, kardinalu i velikanu Katoličke Crkve u Hrvatskoj, kojeg je papa Ivan Pavao II proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici.
U postupku je proglašenje svetim A. Stepinca, a kronologiju njegova života od rođenja do smrti, uz dodatak dijaloga i razgovora, sadrži najnovija knjiga „Viktor,kardinalova pobjeda“ magistra prava, povjesničara amatera, Mariona Macanovića iz Splita. Knjiga je objavljena u studenog lani ( za 120. godišnjicu rođenja i 20 godina proglašenja blaženim), a nakon Splita ovo joj je drugo predstavljanje, uz autorov dolazak u Petrinju.
-Osobno smatram da hrvatska majka, takvoga sina nikada više neće roditi- zaključio je Marion Macanović iznošenje niza podataka iz životopisa blaženika, a još je odlomcima iz knjige promociju proširila voditeljica predstavljanja, zamjenica gradonačelnika i potpredsjednica ogranka MH Petrinja Viktorija Kaleb.


Unutar idućih tjedan dana ogranak Matice hrvatske Petrinje priprema i drugu kulturno-književnu manifestaciju. PS portal već je dobio prednajavu događanja: Obavještavamo da će predstavljanje “Petrinjskog obzora” reprinta iz 1991-1995. biti u Hrvatskom domu, mala dvorana, u četvrtak 21. 02.2019. u 19 sati, u organizaciji Matice hrvatske. Pozivnica slijedi. Jedan od predstavljača je Dražen Budiša. Pozdrav, Davor Salopek. Javlja nam ovo prvi i dugogodišnji urednik toga tiskovnog glasila objavljivanog pred agresiju na Petrinju i Hrvatsku i čitanih novina nas prognanika tijekom Domovinskog rata.
Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here