Reprint ratnog Petrinjskog obzora u knjizi od 470 stranica: Svjedok turbulentnog vremena nastajanja samostalne Hrvatske, progonstva i povratka u oslobođeni grad

Tvrtka Arhitekti Salopek i ogranak Matice hrvatske Petrinje zajednički su izdavači pretiska 33. broja (pred)ratnog Petrinjskog obzora, lokalnog tiskanog glasila objavljivanog uglavnom mjesečno, od kolovoza 1991. do kolovoza 1995., zaključno s pobjedonosnom vojnom oslobodilačkom operacijom Oluja. Na svečanom predstavljanju podeblje knjige s ukoričenih 472 stranica govorilo se o vremenu izlaska Obzora, sadržaju njegovih članaka, osvrta i komentara, tadašnjem značaju ovog izdanja i sadašnjoj već povijesnoj vrijednosti cijelog poduhvata.
Uspomene i sjećanja obnovili su ondašnji član uredništva, odvjetnik Mijo Rebrović, umirovljeni profesor Božo Judaš i glavni gost večeri, hrvatski političar Dražen Budiša, osnivač Hrvatske socijalno-liberalne stranke, čiji je ogranak u Petrinji počeo tiskati Petrinjski obzor.
Nekadašnji glavni i odgovorni urednik, a sada priređivač pretiska, inž. arhitekture Davor Salopek, uvodnim izlaganjem iznio je što je i o čemu pisao list, četiri godine s prognaničkom adresom, kakve su imali i njegovi nasilno protjerani čitatelji Petrinjci
– Kao lokalno glasilo, list svjedoči o turbulentnom vremenu nastajanja samostalne Hrvatske, pogledom iz rubnog prostora zemlje… Tekstovima u uvodnicima pojedinih predratnih brojeva upozoravali smo na negativnosti jugoslavenskog režima, koji je snažno vladao, naročito u prostoru Banovine, kao i na petokolonašku ulogu nekih politički eksponiranih hrvatskih Srba u ostvarivanju osvajačkih ciljeva Srbije… Iz broja u broj istraživačkim novinarstvom list poimenice otkriva prešućene žrtve prethodnih režima, čime je pripremio i mogućnost izdavanja publikacije Petrinjski žrtvoslov, u izdanju MH Petrinja izdane neposredno nakon rata, a obuhvatila je i žrtve iz Domovinskog rata. To je bio prvi žrtvoslov u samostalnoj Hrvatskoj… U Petrinjskom obzorju, u sažetom vremenskom intervalu od prvog broja iz 1990. godine do zaključno 33. broja iz 1995. ocrtan je cijeli put od izlaska iz totalitarnog komunističkog režima SFRJ, uvođenja višestranačke demokracije, progonstva, obrane od velikosrpskih agresora, do pobjede u Domovinskom ratu i početaka obnove razorenog zavičaja u samostalnoj Hrvatskoj – naveo je D. Salopek.


Povijesno-kulturna večer u povodu izlaska reprinta Petrinjskog obzora, završila je (uz dirigiranje Želimira Đenđinovića) emotivnim nastupom 22 muškaraca iz ratnog doba Muške vokalne skupine Petrinjski nonet. Oni u to teškom vremenu, jednako kao i svaka stranica lista, neprekidno čvrstili vjeru, njegovali duh i držali nadu oslobođenja i povratka u slobodnu Petrinju.
Tako se, doista, i desilo! Pravi, trajni i stvarni svjedok su 33. broja, sada pretisnuta u jednu knjigu na 472 stranice.
Novinar: Antun Petračić
Fotografije: Miroslav Šantek-Cobra

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here