Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista Petrinje: U Luščanima će se graditi novi spomenik NOB-a, sanirati u D. Mlinogi i popraviti u Nebojanu

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Petrinje svojim lanjskim radom, a jednako i programom za ovu godinu, zadržala je godinama držeće visoko mjesto djelotvornosti, brojnosti i aktivnosti u cijelom SAB-u, Savezu antifašističkih boraca Hrvatske. Puno pohvala i poticaja za nastavak takvog rada dobilo je 190 članova Udruga na subotnjoj godišnjoj izvještajnoj skupštini, koju je vodila Zrinka Ćorić, izvanredno usred mandata, ponovo imenovana čelnicom Udruge. Rekla je kako su otvoreni za suradnju sa svima koji imaju iste ili slične ciljeve, koji njeguju toleranciju, uvažavaju jednakopravnost i tako pokazuju svoje domoljublje prema svojoj Hrvatskoj.
U izvješću za 2018. posebno su navedena njihova stalna godišnja putovanja, obilasci i posjete povijesnim mjestima iz NOB-a i stradanja antifašista po Hrvatskoj, ali i u susjednoj BiH, gdje su članovi udruge u sisačko-moslavačkoj skupini posjetili Tjentište i Sutjesku. Kao i svaki puta, sami pojedinačno plaćaju putne troškove pa su tako lani participirali vlastitih 16.000 kuna.
Udruga je glavni nosilac srpanjskog obilježavanja obljetnice Prve partizanske akcije u Banskom Grabovcu iz ljeta 1941. godine, u sklopu koje se uz tamošnju spomen grobnicu komemorira 1285 civilnih žrtava ustaške odmazde. U jesen se redovno odlazi u dubinu Šamarice, na obljetnicu polaganja prve partizanske zakletve na Čavić-brdu, a značajna obveza Udruge je skrb o spomeničkoj baštini NOB-a, kao kulturnom naslijeđu Hrvatske. Tako je već spomen obilježje civilnim žrtvama 2. svjetskog rata u Banskom Grabovcu Ministarstvo kulture RH upisalo u registar kulturnih dobara, na listu zaštićenih spomenika kulture.


O toj aktivnosti Udruge detaljno je na Skupštini govorio voditelj tih projekata Đuro Kalanja koji ove godine očekuje konačno rješavanje imovinskih odnosa na parceli za početak izgradnje novog spomenika NOB-a u Luščanima (osigurano 60.000 kuna), a popravak postojećeg u Donjoj Mlinogi i saniranje oštećenja u Nebojanu.
U programu rada i nadalje je obveza pripreme i izdavanja monografije pod nazivom „Petrinja u antifašitičkoj borbi“, a stalna zadaća je skrb o socijalnom položaju članova.
Petrinjskoj UABiA na ustrajnosti, upornosti i kvaliteti rada čestitali su gosti iz susjednih udruga, pa se i požalili na svoje stanje, poput Gline gdje je u sličnoj udruzi samo 12 članova. Novoizabrani predsjednik Zajednice udruga ABiA Sisačko-moslavačke županije, čelnik iste udruge u Novskoj i potpredsjednik iz SMZ u SAB-u Hrvatske Antun Maruski požalio se na gašenje njihovih udruga za općine Donji Kukuruzari i Dvor. Iznoseći poglede na stanje u Hrvatskoj kritizirao je pojave nacionalizma, ustašizacije, negiranja antifašizma, zakidanja vrijednosti NOB-a, osporavanja povijesnih činjenica, falsificiranja događanja iz prošlosti…
Redovna skupština UABiA Grada Petrinje završila je predstavljanjem knjige o dr. Anki Matić, heroini 20. stoljeća, liječnici i revolucionarki, nepoznatoj u hrvatskoj povijesti, koja je svoju ostavštinu darovala Hrvatskom povijesnom muzeju. Knjigu su napisali dr.specijalista Josip Stojanović i koautorica Dorotea Sušak, a oboje su govorili o djelu i liku ove istaknute antifašistkinje.
Novinar: Antun Petračić
Fotografije: Miroslav Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here