KUD Pokupljanka u Brestu vraća tradiciju Šetanih kola: Pokupski bećarci u dvorištu obnovljene etno kuće Jurinac

Tradicijskoj etno-kući Jurinac, starinskoj drvenoj korablji usred Bresta Pokupskog, nazire se trajno građevinsko rješenje, a već prije cjelovitog uređenja, prostrano dvorište ispred ovog objekta bit će idealna pozornica na otvorenom za održavanje Festivala šetanih kola. Ovu manifestaciju kani obnoviti KUD Pokupljanka, ideja je već iznijeta gradskoj vlasti Petrinje, a složno je protekli vikend prihvatilo cijelo folklornog društva na svojoj redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini.
-“Šetana kola su naša autohtona, starinska kola koja su nekada žene i djevojke plesale i pjevale u svim prilikama. Nije bilo fešte ni zabave, bez pjevanja u kolu. I u stankama tamburaša za njihovu okrjepu, žene bi se uhvatile u kolo i zapjevale na svoj način stihove svedene u deseterce koji su uvijek nekome prenosili neku poruku, ljubavnu, svadbenu, podrugljivu. Naša je želja obnoviti, pokrenuti i održati takvu tradiciju pokupskih bećaraca. Ove godine za početak, krajem kolovoza ili u rujnu, krenut ćemo malo skromnije s pet-šest društava, a nadamo se da će vremenom prerasti u veću manifestaciju – veli inicijator ideje, voditelj KUD-a u Brestu, Darko Hrnčević.
Predsjednica Pokupljanke Ružica Pavković izrazila je zadovoljstvo svih 30-40 članova njihovim lanjskim radom, uz 22 nastupa i 50-tak proba. Osobito pamte izbornu smotru folklora sisačko-moslavačke županije u Martinskoj Vesi s pravom nastupa na državnom i međunarodnom festivalu Vinkovačke jeseni. Tamo im je domaćin bio KUD iz Tovarnika, kojem sada Brestovljani kane jednakim gostoprimstvom uzvratiti uz dan svoga sela. Ovo je i 40 godina osnutka KUD-a, što će se obilježiti, te predstaviti knjiga pred tiskanjem, reprint priče-legende s početka 20. stoljeća o hrvatskoj heroini iz turskog vremena Cveti Brestovskoj. U godišnji plan društvo je unijelo i snimanje nosača zvuka s pokupskim pjesmama, a u suradnji s novoosnovanim Interpretacijskim centrom baštine Banovine objavu etno-bojanke.


Folkloraši iz Bresta pohvalili su gradsku vlast zbog novouhodane redovne isplate ugovorenih novčanih doznaka, čime KUD više ne strahuje od kašnjenja ili manjka očekivanih sredstava. Ovakva praksa će se nastaviti, rekao je predstavanik grada i izaslanik gradonačelnika Darinka Dumbovića, privremeni pročelnik Ureda društvenih djelatnosti Joso Grahovac. Za takvo obećanje pokriće je u proračunskih uvećanih 400.000 kuna, u odnosu na ranijih 240.000 kn namjenskih sredstava.
Godišnjem skupu Brestovljana nazočili su, i obratili se, predstavnici sličnih KUD-ova iz Gređana, Hrastovice i Sela, a iz Petrinje pozdravili u ime FA Petrinjčica i Turističke zajednice Grada.
Uoči skupštine KUD-a Pokupljanka u društvenom domu Bresta na izložbi po zidovima postavljeno je sedam novoizrađenih uvećanih formata kolor i crno-bijelih fotografija sadašnjih članova i njihovih predaka, uslikanih 1950. i naraštaja na najstarijoj sačuvanoj slici iz čak 1923. godine.
U društvenom domu Bresta ubrzo u organizaciji KUD-a Pokupljanka slijedi novo događanje: fašnička zabava i veselje maškara bit će u nedjelju 3. ožujka na večer.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here