KUD Hrastovička gora iskoristio četiri projekta: U prebogat program i sadržaje uvodi se Hrastovička olimpijada

Nakon lanjske proslave jubilarnih 90. godina folklora u Hrastovici, sadašnji KUD Hrastovička gora iz toga petrinjskog prigradskog naselja, ojačan je s četiri nove članice. U društvo svojih djedova, baka, očeva i majki vratile su se nekadašnje članice Višnja Knežić, Elizabeta Stamenić, Katica Vračan i Milka Gajdek.
– Posjedujemo vlastite narodne nošnje, znamo pjevati, imamo iskustva, ne manjka nam vremena i odlučile smo se aktivirati. Mladi su nas prihvatili, hvala im!- kažu četiri gospođe koje su nazočile i izvještajnoj godišnjoj skupštini ovoga KUD-a. Višnja Knežić čak je od kuće donijela i pokazala sačuvanu originalnu omotnicu i u njoj gramofonsku ploču predratnog izdanja pjesama i plesova Banovine i Pokuplja u izvedbi više tadašnjih KUD-ova. Među kojima i ondašnjih hrastovačkih amatera.


Predsjednica KUD Hrastovičke gore Liljana Sigur pohvaljuje povratak veteranki društva, a u izvješću za 2018. zahvalila je poimenično suradnicima-tamburašima koji pomažu njihovih plesačima i pjevačima. Posebno su velikom obilježavanju 90.godina društva pridonijeli Marijan Sigur, Mato Caban, Zdenko Gerić, Ivan Žugaj, Marijan Augustić, Luka i Ante Pešik, Jure Hrnčević, Matija Špelić i Josip Šerfezi.
Odrasla skupina ovog hrastovačkog društva lani je održala 39 proba i nastupila 18 puta, tri više nego godinu dana ranije, a djeca-folkloraši imali 35 proba i 11 nastupa, uključujući i gostovanje u Umagu u Istri.
Ovaj se KUD vrlo učinkovito uključio u izradu projekata i privlačenja dodatnih sredstava s javnih natječaja, o čemu je predsjednica Lj. Sigur posebno istaknula: “Aplicirali smo na četiri natječaja i svi su nam odobreni: od Grada Petrinje za organizaciju Bartolova, materijalne troškove za dječju skupinu i organizaciju 90.obljetnice KUD-a, kod Sisačko-moslavačke županije za snimanje druge matrice koja bi pomogla na probama neovisno o tamburašima, od Zajednice udruga u kulturi za sufinanciranje dijela proslave 90.obljetnice KUD-a za četiri renomirana predavača o etno baštini i postavljanje etno izložbe, te četvrto, apliciranje kod Grada Zagreba za financiranje izrade barjaka KUD-a i tisak majica za obljetnicu“. Glede ovih projekta i iz drugih izvora, godišnji prihod ovog društva dosegao je 100.000 kuna.
Za 2019. godinu Hrastovčani su prepuni planova: već ove nedjelje, 3. ožujka u njihovu Narodnom domu Stjepana Radića organiziraju fašničku zabavu, za 30. ožujka imaju poziv na Petrinjsku kobasijadu, sredinom svibnja bit će domaćini predsmotre folklora Sisačko-moslavačke županije, koncem svibnja sudjelovat će na Smotri folklora Grada Petrinje, očekuju ih Antunovo u Hrvatskom Čuntiću, sv. Jakov u Mošćenici, Lovrenčevo u Petrinji, njihovo Bartolovo, polnoćka i Božićna misa u župnoj crkvi…
– Pokrećemo Hrastovičku olimpijadu, novu manifestaciju rekreativno sportsko-zabavnog natjecanja uz nekoliko KUD-ova, partner je Skijaški klub Vrelo, a vrijeme održavanja u proljeće ili jesen, pozvat ćemo na vrijeme- na skupštini je goste iz sličnih KUD-ova izvijestila Lj. Sigur.


Na svemu učinjenom u prošloj godini domaćinima je čestitala Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika Petrinje uz pohvalu“na sjajno odrađenom poslu, novac grada besprijekorno je utrošen, nastupima ste spojili istok i jug Hrvatske, pjevajte jače, plešite življe!”Prijateljima iz Hrastovice obratili su se iz društava H. Čuntića, Graberja, Mošćenice, Bresta Pokupskog, FA Petrinjčica i Turističke zajednice Petrinje, te gradska vijećnica iz njihova sela i predstavnici seoskih udruga vatrogasaca, nogometaša, planinara i skijaša.
Autor: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here