Ljubav leti kroz Viktorovac (i dalje)

Autor: Miroslav šantek Cobra

Veljača je mjesec ljubavi. Pravi je to prevrtljivi zimski mjesec, jedini mjesec ženskog imena u Hrvata, mjesec u kojem obično padne onaj zadnji obilni snijeg koji potraje desetak dana pa ga pojede zemlja i proljeće pred vratima. Ove veljače snijeg je zakazao. Nema ga ni u tragovima, ali ima ljubavi. Nje je uvijek bilo i bit će je. U velikim količinama. A ta ljubav se može iskazati i prikazati na mnoge načine, ponekad i malo neuobičajene – ovo je priča o jednom neuobičajenom načinu koji se dogodio drugi put i to u Sisku.

Uzdihovac sisački

Siščanima je 12. travnja 1908. predano na uporabu novo izletište “Uzdihovac”. Bilo je uređeno na tzv. plantaži u Novom Sisku, okruženo smrekama s klupama za odmor s kojih se pružao pogled na okolne vinograde. Bilo je tu i vrelo hladne vode. U novo sisačko odmorište pogotovo su dolazili zaljubljeni po čemu je i nazvano “Uzdihovac” zbog brojnih ljubavnih uzdaha. Bilo je oko 200 metara udaljeno od starijeg i već poznatog “Viktorovca” – tako je zapisano u starim sisačkim nadnevcima, a spomen na taj “Uzdihovac” prošle godine su oživjeli Siščani koji su se nepovratno navukli na trčanje.

AK Sisak

Predsjednik Atletskog kluba Sisak Josip Mrgan kaže da je na temelju tog predanja odlučeno da se pokrene trka koja ima najkraću kilometražu (3 kilometra), a trče ju parovi , posvećena je Danu ljubavi  . Valentinovo i prva je u kalendaru natjecanja. Pokrenuta je 2018., bilo je snijega i potpuno drugačijih od ovih današnjih proljetnih uvjeta,a i bila je malo duža zbog građevinskih radova na putu trase. Danas je na drugom “Uzdihovcu” trčalo 10 parova. Inače klub ima 20 -ak djece koja se natječu u Hrvatskoj atletskoj ligi i 40-ak odraslih koji se natječu u Hrvatskoj atletskoj ligi trčanja (cestovne utrke), a prošle godine smo osvojili u muškoj kategoriji vrlo visoko peto mjesto što je za nas veliki uspjeh.

I doista, ispod starog drveta okupilo se dvadesetak zaljubljenih trkača koji su uz zvuk pucnja stratnog pištolja krenuli u trku ljubavi. Pobjednik je potpuno nebitan jer u ovoj trci svi su pobjednici, a za ta tri kilometra prvom natjecatelju je trebalo samo 11 minuta. Ovi ljudi su bez sumnje u jako dobroj tjelesnoj fomi.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here