Dođi do nje u rano proljeće

Autor: Miroslav Šantek Cobra

Nisam dugo prošao ovim krajem. Vraćao sam se ovog zadnjeg dana veljače koja se kuhala na plus dvadeset stupnjeva s jednog tužnog događaja gdje smo ispod velikog, plavog neba ispratili jednog čovjeka na njegovo posljednje počivalište, na vječni san na jednom starom groblju na brdu. Drveni križevi su se njihali na toplom vjetru, a u daljiini su gorjele proljetne vatre na brdima.Svatko jednom ode u zemlju. Iz praha si nastao, prah ćeš i postati.

Pecki u mom oku

Ljetna vrućina na kraju zime, nenormalna vremenska pojava je na trenutak ugasila vatre u kućama sela Pecki, tako da nisam primjetio dim iz dimnjaka s krovova rijetkih kuća. Ostaci rata od prije dvadesetak godina su na nekim dijelovima još vidljivi u ovom sablasno pustom selu ovog popodneva.Nikoga nema na cesti, ni čovjeka ni automobila, ni psa ni mačke. Vjerojatno odmaraju u svojim domovima, a nestvarno zvuče radio vijesti sa stojedinice u mom automobilu o zastojima tramvaja i velikim gužvama koje se stvaraju na nekim dijelovima Zagreba koji nije daleko od ove pustoši. Na sat vremena lagane vožnje. Mnogi mlađi stanovnici ovog sela su otišli prema tom Zagrebu i još dalje – u bespuća Europe u kojoj je lakše naći posao nego ovdje.

 

Žena raširenih ruku na ulazu u selo

Zavičajna udruga Gradina iz ovog sela je ispod bijele stijene na ulazu u selo iz smjera Petrinje postavila kip Majke Božje koja pruža ruke i moli za sve putnike koji prolaze pored nje. I sam uvijek zastanem pored nje, na trenutak ,dva. Pogledam ju i odem dalje. I uvijek dođem na neki početak. U rano proljeće, jesen ili zimu. Ovog puta proljeće se valja iza brda. Miriše izdaleka na ovom ljetnom suncu na kraju zime. Godinama poslije Peckovljani su na kamen postavili i spomen ploču u sjećanje na Maria Brašića – hrvatskog branitelja koji je poginuo na ovom mjestu 1991. Imao je samo 20 godina.

Put vijuga golom šumom. Uskoro će se grane odjenuti u zeleno. Krug se otvara i zatvara.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here