Foto: M. Gašljević

Nakon što smo 23. veljače objavili otvoreno pismo upućeno javnosti od strane Predraga Sekulića, vijećnika MOST-a u Gradskom vijeću Grada Siska, u kojemu on iznosi svoju stranu priče o pitanjima koja su izazvala jako puno komentara u gradu: odluke o izbacivanju Matice hrvatske Sisak iz prostora u Rimskoj ulici te uskraćivanju prava Hokejskom klubu Siscia da trenira u Ledenoj dvorani Zibel, a uz to se dotaknuo i nezaobilazne teme – Rafinerije Sisak, nije trebalo dugo čekati na odgovor od strane gradske opozicije. Klub zastupnika HDZ – HKS – HSLS u GV Grada Siska je dva dana kasnije, 25. veljače, poslao oštar odgovor u vidu dva priopćenja koja smo također objavili na našem portalu. Danas smo primili reakciju kluba vijećnika MOST-a na ta priopćenja te istu objavljujemo u cijelosti.

PS-portal

 

 

Možda smo naivni, možda smo neiskusni, ali uvijek govorimo iskreno i nikad nismo nastupali kurvanjski (neka mi oproste časne pripadnice najstarijeg zanimanja, ali ovdje mislim na karakter). A kad se umiješa velika politika čak i na ovoj minornoj razini sve zvuči kurvanjski. Da, politika je kurva, ali samo onda kad je kurve vode, dopustite da parafraziram dugogodišnjeg predsjednika Matice Hrvatske, Vladu Gotovca, personifikaciju poštenja u hrvatskoj politici i javnom djelovanju.

Imate pravo, nismo političari i nadam se da nikada nećemo biti. Nadam se da nikada nećemo nositi naziv tog najomraženijeg zanimanja u Hrvatskoj od kojeg se prosječnoj osobi okreće želudac. Nadam se da ćemo i dalje svojim naivnim i neiskusnim djelovanjem raditi u smjeru interesa naših građana, a ne „pragmatične“ politike.

Kad smo se zauzeli za status i položaj Matice Hrvatske u Sisku, mislili smo upravo na ljude poput Vlade Gotovca – čiste, jednostavne, kreativne i poštene. Ljude spremne trpjeti za svoju ideju i viziju. Nikad se nismo zalagali za one koji status i položaj Matice u Sisku koriste u dnevnopolitičke svrhe ili još gore, zbog osobnih interesa. Vlado oprosti im jer ne znaju što čine.

Ima li naša dosadašnja polemika veze s poboljšanjem položaja Matice Hrvatske u Sisku ili služi samoafirmaciji određenih političkih skupina toliko malih u svojoj napuhanoj veličini. Ne, ne radi se o ovdje o Matici već o nastojanjima da se izvrše pritisci, kako na izvršnu vlast tako i one koji pokušavaju pomoći, ne bi li, kojim slučajem, okrenuli leđa legitimnoj većini ostvarenoj na izborima i izazvali krizu u Gradskom vijeću i Sisku općenito.

Ali prevarili ste se. Dok god postoji šansa da svojim radom i djelovanjem neke stvari u radu Gradskog vijeća mijenjamo i korigiramo to ćemo činiti. Kad to više ne bude moguće zahvalit ćemo se na suradnji, ali ne kako bi upravljanje prepustili vama nego kako bi mogućnost odlučivanja vratili našim građanima.

Ima li HDZ i njemu slični ekskluzivno pravo zaštite Matice Hrvatske u Sisku i drugdje? Nema i nikada neće imati. Matica Hrvatska nije politička platforma i ideološko jednoumlje. U Matici Hrvatskoj postoji i djeluje niz slobodoumnih, vrijednih i pametnih ljudi koji će vrlo lako razlučiti kulturne i umjetničke vrijednosti od političkih gadosti. I zato ćemo se i dalje boriti za te ljude. I dalje ćemo se boriti za te vrijednosti i Maticu Hrvatsku u Sisku.

Pokušali smo uspostaviti kontakt, primiriti strasti i pronaći svima prihvatljivo rješenje. Željeli smo se zauzeti za one koji o zaštiti nacionalnih vrijednosti, kulturi i umjetnosti u našem okruženju promišljaju iskreno i pošteno. Nikada o ovom problemu nismo razgovarali s političkim strankama već s predstavnicima izvršne vlasti i predstavnicima Matice. Nikad se nismo služili političkim pritiscima jer smatramo da politika s ovim nema veze.

Dobili smo podmetanja, mržnju i netrpeljivost.

I upravo zato ćemo se i dalje boriti za Maticu u Sisku, onu maticu koja okuplja hrabre i slobodoumne ljude, onu Maticu koja nije predmet političkih igara.

 

Klub vijećnika MOST NL, Ivana Krčelić i Predrag Sekulić

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here