Povuci još dim prije nego što se otopi snijeg

Autor: Miroslav Šantek Cobra

Lanjski snijeg

Tko se još sjeća lanjskog snijega? Vjerojatno malo tko. To je stvar koju čovjek vrlo brzo zaboravi osim ako mu se u pamćenje nije urezala neka slika, neki veliki  događaj koji se pamti cijeli život.

Povod današnje priče je “zima”koja još uvijek traje. Na papiru i kalendarski. Ustvari, bila je toliko topla i suha da se teško i mogla nazvati zimom. Zato smo posegnuli u našu foto arhivu i izvukli neke prizore snimljene prošle godine u ovo vrijeme. Situacija je bila poprilično drugačija, oštrija, hladnija – prirodnija.

 

Početak ožujka 2018. Popodnevna temperatura od -9. Ove zime takva temperatura se rijetko spuštala i noću.
Mlada Petrinjka u šetnji petrinjskim parkom krajem veljače 2018. Kišobran u rukama je bila stvar bez koje se ne izlazi iz kuće.
Stari Petrinjac Stjepan Radić je mnoge noći i dane proveo te zime prekriven bijelim snježnim pokrivačem. Nije ništa rekao. Sve je to bilo normalno.
Petrinjka se pokušava s lopatom u ruci probiti iz svog zatrpanog dvorišta pod naletima mećave. Vrlo česta slika zime 2018.

Na fotografijama ljudi zauvijek žive

Bio je osmi mart. Dan žena. Tog popodneva je probio topli zrak s nebesa. Snijeg se počeo topiti. Ledeni pokrov se počeo povlačiti. Curilo je sa krovova. A na Trgu hrvatskih branitelja je sjedila petrinjska legenda Alojz Belko – Loha. Pušio je mirno cigaretu okružen snijegom. Pored njega je bila i putna torba. Uživao je na tom snijegu i suncu koje ga topi. Snijeg je zauvijek otišao, a uskoro i Loha. Nažalost, više nikad neće sjediti i pušiti cigaretu na miru.

Ali na fotografiji je zauvijek živ.

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here