Prvi ožujak je Dan neovisnosti BiH: Obilježilo ga Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje

Za sjećanje na referendum održan 1.ožujka 1992. o samostalnosti i izdvajanju iz tadašnje Jugoslavije (na glasovanje je izašlo 64 posto birača, a za samostalnost se izjasnilo 99 posto) 1. ožujak slavi se kao Dan nezavisnosti BiH. Taj praznik sinoć je, uz pokroviteljstvo i osobnu nazočnost gradonačelnika, saborskog zastupnika Darinka Dumbovića i druge goste, obilježilo Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje.
Osnovano je za 450 Bošnjaka s područja Petrinje, predsjednik Vijeća je Hajrudin Kulašić, tajnik Izet Mujić, članovi Dževat Mimić, Subhija Hajdarević, Šukrija Hafizović, Velida Goražda, Almin Hafizović i studentica, stipendistica Grada Petrinje, Nermina Hafizović, koja je izložila kronologiju suvremene povijesti BiH, čiji je dan neovisnosti-nezavisnosti-samostalnosti proglašen 28. veljače 1995.
Petrinjskoj svečanosti 1. ožujka nazočili su i tri poznata bošnjačka veterana, sugrađani Kemal Zenkić (u Petrinji od 1957.) Hasan Mujezinović (od 1961.) i Husein Oreščanin ( došao 1966.)


Domaćin proslave, hrvatski branitelj H. Kulašić, ističe stalnu financijsku potporu Grada i izuzetno dobru suradnju s ostalim strukturama, uključujući i dobivanje prostorija za ured u Udruženju obrtnika Petrinje. Gline,Topuskoga. Lani im je najzahtjevniji program bilo prvo organizirano dvodnevno putovanje u Memorijalni centar genocida Bošnjaka Srebrenica-Potočare s posjetom Srebrenici i Tuzli, a u ovoj godini, već početkom svibnja, bošnjačku zajednicu očekuju redovni izbori 15 članova njihova Vijeća. H. Kulašić najavljuje kako će se kandidirati mladi ljudi bez stranačke pripadnosti i Vijeće sastojati od najmanje polovice žena.
Uz ocjenu obostrane uzajamne suradnje na najvišem nivou, Bošnjacima je njihov dan čestitao Branislav Sekulić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje, a Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Petrinje podsjetio je na značajan doprinos Bošnjaka u obrani i oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu te savjetovao da budu razumni i razboriti u predlaganju i izboru novog sastava svoga Vijeća.
Zadovoljstvo dugogodišnjim životom u Sisku i Mošćenici, a poslom u Petrinji, gdje se osjeća kao Hrvatica-Bošnjakinja, izrekla je članica Vijeća Subhija Hajdarević. Gradonačelnik D. Dumbović pozvao je na nastavak potvrđenog suživota, dokazanog zajedništva i bogatstva različitosti na dobrobit i korist cijeloj lokalnoj sredini.
– S ovog skupova dajemo poruku da je Petrinja slobodan grad, koji ide pravim putem i u kojem je čovjek na prvom mjestu- zaključio je Darinko Dumbović
Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here