Jesmo li uistinu ravnopravne?

Autor: Marjan Gašljević

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i saborske zastupnice dr. Željke Josić danas je u sisačkom hotelu Panonija organizirana  tribina pod nazivom „Jesmo li uistinu ravnopravne?“. Tribina je organizirana u susret Međunarodnom prazniku „Dana žena“ 8. ožujka. Tribina je okupila respektabilan broj sudionica, a u ime Sisačko-moslavačke županije gošće i organizatore pozdravio je zamjenik župana Ivan Celjak.
Posebne gošće tribine koje su zbilja imale što kazati okupljenima o statusu žena u hrvatskom društvu te o svojim i, općenito, isustvima iz kojih proizilazi pitanje ravnopravnosti žena bile su Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske. Željka Josić saborska zastupnica. Lidija Bojić Čačić, lektorica Europske rukometne federacije bivša rukometašica. Kruna Kosina Milutinović, project manager PISAK, Poduzetnički inkubator Sisak. Zdenka Zovko Brodarac, dekanica Matalurškog fakulteta u Sisku i Ivanka Roksandić, predsjednica Županijske skupštine SMŽ.
Kako se može vidjeti i iz imena jasno je da se je na tribini moglo apsolutno kompotentno raspravljati o položaju žena u svim segmentima hrvatskog društva. Pored iskustava i saznanja o položaju žene u hrvatskoj politici moglo se je i razgovaralo se i o položaju žene u realnom sektoru ali i o položaju žene u znanosti te u športu i upravljanju sportskim procesima kako u Hrvatskoj tako i u Europskoj uniji.
Svakako su zabrinjavajuće brojke koje je navela Pravobraniteljica Ljubičić koje pokazuju svu surovost života žene i u današnje vrijeme koja se, često, i prikriva posebno u ruralnim područjima a društvo još uvijek nije na razini koja može zadovoljiti prevenciju koja je nužna za sprječavanje nasilja nad ženama i, općenito, bitku za ravnopravnost.
Ako, pak, itko poznaje realni sektor to je project managerica Kruna Kosina Milutinović koja nevjerojatnom radnom energijom ali i znanjem već godinama postiže rezultate i uspjehe u ovom sektoru. Svakako, support je uvijek nužan i nikada ga nije previše a posebno kada se u posao u realnom sektoru upuste žene koje, kako joj se čini, ipak imaju više otegotnih okolnosti u razvijanju posla što nadoknađuju energijom svojstvenu samo „slabije spolu“ kako se neki pogrešno vole igrati riječima. Niti na području znanosti situacija nije drugačija, svjedoči dekanica Zovko Brodarac.
I ako je u Hrvatskoj pod posebnim povećalom politika kao, za mnoge, poželjan sektor za rad i razvoj žene iz politike svjedoče da to baš i nije tako. Politički rad i djelovanje žene je otežano u mnogim elementima kada se njihov rad i rezultati ne vrednuju niti približno kao kod njihovih muških kolega a s propitivanjem njihova rada ide se češće i „čvršće“. Sam ulazak u politiku je, na neki način, otežan što svatko može vidjeti ako i površno analizira različite kandidature gdje su žene kandidati usprkos zakonski zapriječenim kaznama u manjini ali, što je posebno neprihvatljivo i podcjenjivački, na mjestima koja ne nose sinekure. Posebno je bolno izvrgavanje žena iz politike na društvenim mrežama gdje komentatori i trolovi krajnje neumjereno, prosto i ponižavajuće bez obzira na moguće kaznene sankije vrijeđaju i izriču najniže strasti.
Da bi se mnogobrojne načete teme bar približno razmotrile sigurno bi trebalo daleko više vremena od večerašnjeg pa nam tako preostaje nadati se da će se opet „potegnuti“ raspravu na ovu temu jer razgovora nikada nije dosta a iz njih mogu proizići samo rezultati.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here