Kad se ljudi zainate – sve se može

Autor: Miroslav Šantek Cobra

Ima tome i desetak dana. Puno prije današnje navale proljetnog cvijeća na fejsbuk zidove kojeg su po vrtovima, putevima, livadama..fotografirali građani. Proljeće je definitivno pred vratima.Jaglace, tratinčice, visibabe, te vjesnike proljeća pozna baš svatko, ali što kad prije pojave svih njih ugledate žuto cvijeće kako je iz zemlje izbilo u punoj snazi? A ne znate kako se zove?

Žuto cvijeće na brdu zemlje puno prije pojave jaglaca i drugih vjesnika proljeća

Na brdu između Petrinje, pored ceste koja vodi prema raskršću na kojem možete odabrati hoćete li u selo Križ Hrastovački (desno) ili selo Cepeliš (lijevo) nalazi se dio projekta Aglomeracije Petrija gdje je upravo u izgradnji postrojenje velike vodospreme, a na gomili zemlje pored gradilišta, na tom zemljanom brdu u oči bodu žuti cvjetovi. Veliki mnogobrojni, nepoznati.

Profesor Neno Judaš na jednom od predavanja o tajnama kemije u OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji

Koga god bih pitao zna li išta o njima, svi su odgovarali da nemaju pojma, sve dok nisam sreo lokalnog intelektualca – doktora znanosti na zagrebačkom PMF-u, Nenu Judaša. Ni on nije imao pojma o čemu se radi, ali ti znanstvenici nemaju mira dok ne riješe problem (kad bi bar političari bili takvi, pa da krenu riješavati stvar odmah – gdje bi nam bio kraj). Neno je odnio fotografije u Zagreb i potražio pomoć svojih kolega koji se bave proučavanjem biljaka koji su pronašli odgovor. Cvijet se zove – Podbjel.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here