Đurđica Klancir / foto: screenshot, izvor N1

Aleksandar Olujić

Cijela Hrvatska danas govori o tome kako je župan Ivo Žinić poslao policiju novinarki Đurđici Klancir, a sve zbog njegove privatne tužbe protiv novinarke. Naime policijski službenici PU zagrebačke došli su u redakciju Net.hr-a kako bi utvrdili identitet novinarke i njenu privatnu adresu, navodno na zahtjev odvjetnika župana Žinića.

Đurđica Klancir je ugledna novinarka koja iza sebe ima zapaženu karijeru, bila je između ostalog urednica Globusa i Tportala. Poznati su njeni tekstovi u kojima je još 90-tih pisala o kriminalu u pretvorbi zbog čega je dobivala prijetnje koje je prijavljivala policiji. Tijekom svoje karijere bila je više puta pozivana na sud i na svaki se poziv uvijek odazivala, a osim toga već 17 godina živi na istoj adresi, stoga je ovakvo postupanje policije dočekano od svih novinara kao osobni napad, odnosno politički pritisak, na novinarku od strane sisačko-moslavačkog župana.

Đurđica Klancir rekla je da još nije dobila nikakvu tužbu niti točno zna zbog čega je gospodin Žinić tuži, pretpostavlja da se radi o tužbi za duševne boli i narušavanje ugleda radi članaka u kojima novinarka propituje način na koji je župan zaposlio svog sina i piše o smjeni ravnatelja Osnovne škole u Glini.

Ovakvo postupanje policije osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo, hrvatski novinari u cjelini, poznate javne osobe, ali i brojni političari. HND ističe da se radi o dosad neviđenoj praksi gdje politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara.

Župan Ivo Žinić je izjavio kako je točno da je podnio zahtjev za tužbu protiv novinarke, ali da nije znao za postupanje policije za koje je saznao „iz novina preko interneta“.

Ured sisačko-moslavačkog župana je povodom ovog događaja poslao medijima „Izjavu o aktuelnoj temi“ koju donosimo u cijelosti.

 

REPUBLIKA HRVATSKA
SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA
URED ŽUPANA
 

-MEDIJIMA-

PREDMET: Izjava o aktualnoj temi
– dostavlja se

Poštovani,

točno je kako je župan Ivo Žinić podnio zahtjev za podnošenje privatne tužbe radi klevete iz članka 149. stavak 2. Kaznenog zakona  preko svog opunomoćenog odvjetnika. O svim daljnjim radnjama koje je poduzeo oponumoćeni odvjetnik te u daljnjem postupku policijski djelatnici, župan Ivo Žinić nema informacija niti može komentirati.

Župan Ivo Žinić je uvjerenja kako će institucije postupati sukladno svojim ovlastima i nadležnosti.

 

S poštovanjem,

Ured župana

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here