Javna tribina ‘Druga prilika’ udruge SVE za NJU u ponedjeljak 11. ožujka u Topuskom

Besplatna prevencija raka uzrokovanog HPV-om ove je godine dostupna i srednjoškolcima!

Udruga SVE za NJU već niz godina obilježava Tjedan prevencije raka vrata maternice te brojnim aktivnostima promiče važnost brige o vlastitom zdravlju i educira javnost o prevenciji opasnih bolesti uzrokovanih humanim papilomavirusom (HPV), ujedno i glavnim uzročnikom raka vrata maternice. Uz redovite preventivne preglede i organizirani probir, glavno oružje u borbi protiv raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om je cijepljenje protiv HPV-a, koje se u Hrvatskoj provodi posljednjih 11 godina.

Osim učenika i učenica osmih razreda osnovne škole, ove godine se protiv HPV-a besplatno mogu cijepiti i svi srednjoškolci i srednjoškolke u Hrvatskoj, i to do kraja lipnja. Potaknuta odlukom o proširenju cijepne populacije, SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokrenula je javnozdravstvenu kampanju pod nazivom „Druga prilika“ kako bi potaknula adolescentice i adolescente na informiranje i razgovor s roditeljima i liječnicima školske medicine o mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a. Cjepivo protiv HPV-a  je cjepivo protiv raka  i pruža jedinstvenu mogućnost prevencije opasnih bolesti uzrokovanih ovim virusom. U sklopu javnozdravstvene kampanje „Druga prilika“, organiziraju se javne tribine na temu cijepljenja protiv HPV-a i zaštiti koju cjepivo pruža protiv čak šest vrsta raka.

Nedovoljna informiranost o sigurnosti cjepiva i zaštiti koju ono donosi te brojne zablude i predrasude o HPV infekciji glavni razlozi suzdržanosti kod donošenja odluke o cijepljenju, što pokazuju i istraživanja provedena na tu temu. Zato je važno i roditelje educirati o prednostima cijepljenja protiv HPV-a kako bi mogli donijeti informiranu odluku o zdravlju svoje djece.

Na inicijativu saborske zastupnice dr. Željke Josić tribina Druga prilika održat će se 11. ožujka u Lječilištu Topusko, Restoran Petrova gora u 16 sati za područje Tupuskog, Gline i Gvozda. Naravno dobro su došli i sudionici iz Petrinje i drugih mjesta u okruženju. Organizatori tribine su Općina Topusko i SVE za NJU uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Lječilišta Topusko.

Odgovornost za informiranje i educiranje o HPV infekciji na temelju stručnih i znanstveno utemeljenih informacija je na svima nama, zato nam se pridružite na javnoj tribini kako bismo zajedno doprinijeli uspješnijoj prevenciji i liječenju bolesti povezanih s humanim papiloma virusom i zaštitili zdravlje mladih.

Dobro došli!

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here