Konferencija za medije oporbenih vijećnika Skupštine Sisačko-moslavačke županije

Autor: Marjan Gašljević
Danas 8. ožujka u 10.00 sati u Sisku u prostorijama MOST-a Sisačko-moslavačke županije održana je konferencija za medije kojoj su nazočili oporbeni vijećnici i čelnici stranaka oporbene koalicije SMŽ Brigljević, Pandža, Kadrić, Latin, Hrupački i Čosić te saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart.
Nazočne predstavnike medija su upoznali da će slijedeće zasjedanje Skupštine Sisačko-moslavačke županije biti održano 13. ožujka u 10.00 sati u Pokupskoj Slatini. Kako nisu dobili Dnevni red za Skupštinu ne mogu predvidjeti njezin tijek ali niti razloge održavanja sjednice u udaljenoj Pokupskoj Slatini. Izrazili su i zabrinutost radi svog dolaska do mjesta održavanja skupštine jer, kako kažu, do tamo nema javnog prijevoza koji im se nadoknađuje.
Slutnju razloga zakazivanja Skupštine na tako udaljenom mjestu nepogodnom za dolazak Milan Brigljević koordinator MOST-a za SMŽ vidi u namjeri da Skupštini prisustvuje što manje predstavnika medija da bi se tako izbjegla javnost o stvarima o kojima će se raspravljati. „Javna riječ je podložna policijskom progonu.“ Nastavio je Brigljević navodeći primjer legitimiranja novinarke Klancir u njezinoj redakciji što je poteklo od odvjetnika župana Žinića radi njegove moguće privatne tužbe protiv iste te novinarke. Da se radi o praksi u vrhu SMŽ Brigljević spominje i situaciju kada se je u Župniji neovlašteno nadziralo sadržaje e-mailova kao i činjenicu da je tajen dogovor oko zbrinjavanja nuklearnog otpada ali i oko otvaranja centra za azilante što je sada došlo na vidjelo pred samu realizaciju i dovršetak ovih projekata. „Građanima je dosta i nezadovoljstvo je pred eskalacijom što bi svi najmanje željeli ali nemoguće je više trpjeti obmane, laži i pljačke kojima svakodnevno svjedočimo.“ Završio je izlaganje Brigljević.
Mijo Latin u ime Kluba HSS-a i HSP-a problematizira razlog održavanja Skupštine u Pokupskoj Slatini cjeneći ga kao izbjegavanje javnosti posebno zato jer se snima samo „aktualac“, a ostalo se „odrađuje“ uz maksimalno otezanje, radi zamaranja skupštinara, župana, njegovih pomoćnika i pročelnika dok njihovi viječnici gotovo i ne raspravljaju već samo glasuju. Problematizira i političku korupciju koju su prijavili a koja je odbačena i ako je jasno kako je zaposlenik dobio otkaz u petak da bi u ponedjeljak održao većinu, a utorak već bio, zajedno sa suprugom, zaposlen u društvima i ustanovama osnivača. Latin, također, traži pismeno izvješće o županijskim isplatama kancelariji odvjetnika Kaleba koji zastupa župana Žinića ali i Županiju spominjući sumnju da se županijska sredstva koriste u privatne svrhe.


Saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart konstatirao je da je, na žalost SMŽ županija – slučaj u kojoj je kap koja je prelila čašu policijsko legitimiranje novinarke u njezinoj redakciji radi čega bi ostavku trebali podnijeti i ravnatelj policije ali i sam ministar. Smatra da dodvorničko ponašanje župana komutira sve te probleme navodeći situaciju kada je isti bezrezervno podržavao Karamarka da bi se hitro prebacio Plenkoviću. Dodvorničko ponašanje pronalazi u toj činjenici ali i činjenici što je govorio i radio prije zatvaranja sisačke Rafinerije, privatizacije Petrokemije ali i oko smještaja migranata te izgradnje deponija radioaktivnog otpada što je, sada, fakat. „Župan umjesto da radi u svom uredu obilazi razna dešavanja u lokalnim udrugama, društvima i klubovima gdje, često, završava u neprimjerenom stanju.“ Razmišlja Lenart te nastavlja usporedbu SMŽ s Ličko-senjskom i Dubrovačko – neretvanskom županijom u kojima je Vlada u zdanjih nekoliko dana potpisala „brdo“ investicijskih ugovora dok u SMŽ, makar najsiromašniju, niti, gotovo, ne svraća. S druge, pak, strane, automatizam vijećnika vladajućih kojim dopuštaju sve odluke župana, a listom odbacuju i najkonstruktivnije prijedloge oporbe svakako ne vodi poboljšanju situacije. „Županije je preslik Države jer je sve podređeno očuvanju vlasti na štetu građana.“
Anđelko Hrupački iz HDRS-a problematizira ulaganja u druge županije i zaobilaženje SMŽ uz izraženu zabrinutost oko smještaja emigranata na području Županije.
Na kraju Latin i Pandža još jednom pozivaju predstavnike medija na zasjedanje Skupštine u Pokupskoj Slatini jar, kako tvrde, „biti će vrlo zanimljivo“ posebno rasprava i samo Izvješće o sigurnosti u SMŽ. Pandža posebno nudi „ekskluzivu“ o kojoj danas ne može govoriti jer se nisu stvorile sve pretpostavke.
Poštujući stresni posao novinara Brigljević je na rastanku predstavnicima medija podijelio „antistres loptice“ s nadom da će im „što manje trebati“ uz pristup medijskim slobodama o kojima je upravo bilo govora

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here