Prva likovna kolonija na Dan žena petrinjske udruge Petriart: Slikari slikali cvijeće

Na današnji Dan žena, djevojke i gospođe po Petrinji viđene su kako nose cvjetove ruža, karanfila i drugog sličnog cvijeća, aranžirane proljetne pušleke jaglaca, visibaba, ljubičica, tratinčica, u trgovačkom centru u Sisačkoj ulici blagajnice su uz račun svakoj ženi-kupcu dodale crveni karanfil, a na zadanu temu cvijeća ovog 8. ožujka prvi puta organizirana je stvaralačka kolonija Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart.
Već po običaju, učionica Hrvatskog doma, u čijem zapadnom uglu zgrade ova udruga ima svoje prostorije, bila je mjesto petosatnog okupljanja neprofesionalnih umjetnika. Odazvao ih se solidan broj, samo tri muškarca u prevladavajućoj skupini žena, utvrdio je predsjednik Petriarta Željko Lipovac. Svakoj članici darovao je po crveni cvijet, djelatnicama Hrvatskog doma i direktorici Turističke zajednice, a zamjenici gradonačelnika Petrinje Viktoriji Kaleb, koja je otvorila njihov osmoožujski događaj, poklonio drveni zidni sat s vlastitom intarzijom, naravno uz motive ruže.
Među slikarima Petrinje, Gline i Siska, nakon dugo vremena pojavila se Edit Posavec ( otac Petar, Pjer-Virovec jedan je od osnivača ove udruge) i rutinski odradila dobivenu „ tematsku domaću zadaću“.
Veteranka ( po godinama života) Vlasta Kristić kao živo podsjećanje na motiv kolonije iz svoga vrta i s nasipa Petrinjčice donijela je svježe uzorke ranosezonskog cvijeća i tu ljepotu prirode prenijela na svoje platno.
Raznim tehnikama izražavanja slično su učinili i ostali sudionici današnje kolonije, a prvi puta u Petrinji im se, na poziv Sanje Bartolin, pridružila umirovljenica Maja Pavlović iz Zagreba, članica tamošnje slične likovne udruge Ama-artem. Gospođa je odmah proširila prijateljstvo među petriartovcima, a zamjenici gradonačelnice darova je, s posvetom i potvrdom autorizacije, još „vruću“ sliku tulipana.


Petrinjska udruga likovnih umjetnika Petriarta sada će mjesec za mjesecom imati neko događanje, doznajemo od predsjednika Ž. Lipovca. U travnju im slijedi redovita godišnja izvještajna skupština i za Uskrs prva skupna izložbu u novim prostorijama Interpretacijskog centra baštine Banovine u Gupčevoj ulici, tijekom ljeta očekuju ih pripreme za državno likovno natjecanje Hrvatskog sabora kulture (zadana tema=voda), u kolovozu će u javnost Petrinje za Dan grada i Lovrenčevo 2019., a u prosincu u Galeriji Krsto Hegedušić imati svoju tradicionalnu godišnju božićno-novogodišnju zajedničku izložbu.
Tekst: Antun Petračić
Foto: Miroslav Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here