Tri dijela godišnje skupštine KUU Seljačka sloga u Graberju: Ocijenjen lanjski rad i minule četiri godine, Joso Škrljac ponovo predsjednik, seoska kobasijada s degustacijom 11 uzoraka

Skupština Kulturno umjetničke udruge Seljačka sloga u Graberju sinoć se sastojala od tri dijela. Uz redovno godišnje izvješće za 2018. protegla se na analizu prethodne tri godine uz izbor novog vodstva društva, a završila seoskom kobasijadom, uz odabir i proglašenje najboljih češnjovki s degustacijom svih uzoraka. Pođimo redom.
KUU Seljačka sloga u Graberju među desetak sličnih udruga u Gradu Petrinji izdvaja se (jednako kao i udruga Đeram iz Dragotinaca) po veseloj, uigranoj, inovativnoj i izvedbeno aktualnoj dramskoj skupini. Svoje glumačko-satirično umijeće pokazuju u lipnju na seoskom blagdanu Ivanje, a u prosincu na diletantskim kazališnim susretima u Petrinji. S takvom predstavom nastupili su lani na svojim 12. Ivanjskim folklornim susretima i opet u Hrvatskom domu, a za očekivati je da će novi sadržaj uvježbati za ovolipanjski dan Graberja i nove zimske diletantske susrete.Takve planove iznio je njihov predsjednik, dosadašnji i ponovo izabrani Joso Škrljac, uz kojeg su dopredsjednik Zlatko Galian, tajnica Ankica Kovačević, blagajnica Božica Brkljačić i ostali članovi Upravnog odbora.
–Mi smo klasično seosko kulturno društvo koje uz DVD i Mjesni odbor nosi cjelokupni život Graberja. Održavamo probe, plešemo, pjevamo i glumimo za svoje veselje, odlazimo gdje nas zovu i odazvat ćemo se opet na pozive. Na putovanja susjedima odlazimo svojim autima uz vlastiti trošak, a lani smo dobivenih 2.700 kuna namjenski potrošili za prijevoz autobusom u Vrbovec na manifestaciju Kaj’ su jeli naši stari. Imali smo 11 nastupa, iz pomoć Grada Petrinje (13000 kn) i SMŽ ( 3000 kn) nabavili smo deset pari opanaka, kupili miksetu i popravili instrumente. Izradili smo i predali projekte za slične potrebe i u 2019. godini. Pozivam već sada ovdje nazočne drage nam prijatelje iz srodnim društava na naše Ivanjske susret 29. lipnja, na Veliku Gospu dočekat ćemo i okrijepiti hodočasnike pješake iz Gline-Viduševca prema svetištu u Gori, dolazimo na Lovrenčevo u Petrinju, uređivat ćemo ovaj dom i njegov okoliš – nabrojio je stari-novi predsjednik J. Škrljac. Blagajnica B. Brkljačić podnijela je detaljno izvješće o utrošku njihovih lanjskih 18.000 kuna, uz 2000 kn prenesenih u ovu godinu.


Subotnjem događaju u Graberju nazočili su predstavnici KUD-ova iz Budičine, Hrastovice, Hrvatskog Čuntića, Dragotinaca, Mošćenice, Bresta, FA Petrinjčice iz Petrinje, Viduševca i Gline, a među gostima i direktorica Turističke zajednice Ivanka Držaj te gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Pohvalio je vrijedne domaćine za uporno njegovanje, održavanje i čuvanje kulturne tradicije, a obećao napraviti trg s cvjetnjakom ispred seoskog društvenog doma.
U tome zdanju nakon sinoćnje skupštine folkloraša, već drugu godinu održana je i seoska kobasijada. 11 uzoraka suhih češnjovki iz zimske koljevine ocjenjivali su gosti iz KUD-ova: Antun Lovreković iz H. Čuntića, Ljiljana Sigur i Elizabeta Stamenić iz Hrastovice i Nikola Cestarić iz Gline, a najboljim kobasicama proglasili su proizvode Ankice Kovačević, Nikoline Kušan i Patrika Crnkovića.
Na „švedskom stolu“ za kušanje i prosudbu svima nazočnima servirani su naresci svih natjecateljskih kobasica. Neki od Graberčana već su najavili svoje sudjelovanje 30. ovog mjeseca i na Petrinjskoj kobasijadi.
Zapis Antuna Petračića

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here