Izgubljeni zdenac

Autor: Marjan Gašljević

Tražeći zaboravljeni mlin u Malom Gradecu, zaseoku Donjeg Viduševca u dobrom društvu Matije Žinića zahvaljujući upravo njemu i njegovim sjećanjima došli smo do jednog davno zaboravljenog zdenca. Da se radi o neobičnom i zanimljivom zdencu govori činjenica da je isti izgrađen od kamena kojeg nema u bližoj okolini te da je sagrađen vrlo temeljito i neobično.
Matija, koji je odrastao u blizini, vrativši se u selo obišao je i zdenac sjetivši se ukusne i uvijek hladne vode koju su mnogi dolazili zagrabiti za piće i osvježenje. Zdenac je, kako priča, našao zarastao u raslinje s oštećenim kamenim „prozorom“ za zahvatanje vode koji je, djelomično oštećen ljudskom zlonamjerom, a dijelom erozijom i razraslim korijenjem okolnih stabala. Očistio je okolinu, uklonio raslinje te ponovno posložio kamene blokove koji su bili pomjereni. U tom poslu došao je do saznanja kako je sam zdenac temeljito izgrađen kamenjem koje je dovezeno iz nekih udaljenijih krajeva jer takvog kamena u blizini nema. Sama unutrašnjost zdenca za nakupljanje vode složena je u obliku jajeta u dobrim i debelim kamenim temeljima, a strop je velika ravna stijena koja je izvana zatrpana zemljom i obrasla sitnim šumskim raslinjem. Matija je zdenac očistio i koristio njegovu vodu za piće s tim, napominje, da ponovno mora obaviti čišćenje jer je netko neodgovoran u zdenac bacio ono što tu ne pripada, a i potrebno je uklanjanje nataloženog pijeska.
Povijest zdenca je nepoznata ali, sjeća se Matija iz djetinjstva, djedovi su pričali da je sagrađen u još u vrijeme Turaka. Turci, naime, nikada nisu bili na ovom prostoru ali brijeg iznad zdenca zove se Gradina. Ime je dobio, vjerojatno, po drvenom čardaku – osmatračnici iz vremena upada Turaka na ova područja i formiranja tadašnje Vojne Krajine kada se je granica s Otomanskim carstvom čuvala nizom ovakvih i većih, zidanih, čardaka i osmatračnica s kojih su profesionalni vojnici haramije, koji su činili posade, uzbunjivali seljake-obveznike koji bi odmah stupali u obrambene postrojbe carske vojske. Sukladno tome zdenac je, vjerojatno, služio za snadbijevanje pitkom vodom posade na Gradini iz čega proizilazi da je sagrađen negdje početkom 18. stoljeća. U prilog tome govori i činjenica da se oko samog zdenca može nazrijeti tri stara, masivna graba, a njihov položaj nudi promišljanje da ih je bilo još nekoliko posloženih u mali, hladoviti perivoj.


Dvadesetak metara niže od zdenca prolazi put prema brijegu Klimovcu gdje su mještani uzgajali vinovu lozu te imali šljivike ali i tjerali stoku na ispašu. Uz sam put bilo je postavljeno korito u koje je tekla voda iz zdenca, a na koritu bi seljani pojili zaprege i drugu stoku. Na žalost, „vodovod“ kojim je sprovedena voda do korita je uništen, a samo korito i okolinu netko neodgovoran zatrpao je šutom i drugim otpadom.
Malo smo zasjeli pored zdenca, kušali vrlo pitku vodu i promišljali o vili koja čuva ovaj zdenac. Jer, pa znate to, svaki izvor i zdenac čuva neko mitsko „biće“ dobro prema dobrim ljudima, a nedobro prema onima koji to i zaslužuju. „Čuvar zdenca“ danas nam nije dao nikakav znak ili je znak to što smo se veselo i zadovoljno vratili s ovog malog istraživanja uvjeravajući se da će mo opet prvom prilikom svratiti na zdenac i uživati svježu, pitku vodu možda se i popeti na Gradinu tražeći tragove čardaka.
I da, stari su ljudi, kaže Matija, pričali da su Turci zanoćili kod zdenca pa, kada su bili iznenada potjerani od domaćih u žurbi su zakopali, tu negdje, osvrće se Matija, veliko blago. Da li je blago nešto sjajno i zveckavo ne znam ali znam da je blago čisti zrak koji nas je počastio lagano šušteći kroz grabov šumrak i bistra voda zdenca te sramežljive proljetnice koje su počele krasiti okolnu šumu i gaj.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here