Radnu sjednicu održalo Gradsko vijeće Petrinje: Odluke o podizanju spomen obilježja Josipi Kožić u Donjoj Budičini i žrtvama Domovinskog rata naselja Sibić

Točno 60 minuta, uz pitanja osam vijećnika, a najčešće odgovore gradonačelnika Darinka Dumbovića, danas u rano popodne trajao je Aktualni sat 22. radne sjednice Gradskog vijeća Petrinje.
Inoslav Brkić (HDZ) založio se za čišćenje od mulja i nanosa i ubuduće stalno održavanje urednosti korita rječice Petrinjčice, što jednako podržava i gradonačelnik, a odgovor je proširio planovima Hrvatskih voda, koje imaju takve namjere, ali po završetku projekta novog vodovoda i kanalizacije. Dio tih radova upravo se izvodi oko i kroz nasip.
-Grad nema utjecaja na postavljanje repetitorija po krovištima višekatnica u naselju Sajmište.Tako su odlučili sami stanari, a što se mene tiče mogu uređaje pobaciti s krovova, samo neka paze na ljude dolje-uzvratio je gradonačelnik na pitanje Željka Tonkovića (HDZ), glede reguliranja ovog pitanja. U dodatno objašnjavanje u „pomoć“ gradonačelniku došla je i Vera Kaurin, privremena pročelnica Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, ali vijećnik Ž. Tonković nije bio zadovoljan odgovorima. Izrazio je ipak vjerovanje u obećanje gradonačelnika da će se s obale Kupe pokraj gradskog kupališta ukloniti raslinje i grmlje, o čemu je također postavio vijećničko pitanja.
Nikola Bartulić (nezavisni) predložio je u gradskom proračunu namjenska sredstava kojima bi Grad Petrinje, iako ne upravlja osnovnim školama, dodatno novčano pomagao trud i vrijednosti prosvjetnih djelatnika-mentora djeca za postignuća na državnim natjecanjima, smotrama i susretima. D. Dumbović je u načelu prihvatio ovu ideju, a odgovor je proširio svojim već poznatim stavom o preuzimanju Grada osnovnih škola, poput Siska i Kutine, „da ne moramo za projekte i dozvole pred županom moliti i klečati na kukuruzi“, rekao je gradonačelnik.


– Ne bi vjerovali, ali zadovljna sam odgovorom – i sama se začudila, pa nasmijala cijelu vijećnicu, od nedavnog ulaska u GV uvijek kritična, stalnih primjedbi i upita Luca Gašpar-Šako, članica Mosta-nezavisnih lista. Od grada će dobiti pisani odgovor na pitanje o (ne)postojanju Savjeta za zaštitu potrošača Petrinje i imaju li takva tijela gradska komunalna poduzeća. Glede upita o autobusnim ugibalištima uz državnu cestu kroz Brest Pokupski i Malu Goricu odgovoreno joj je kako još uvijek svoje obveze nisu odradile Hrvatske ceste. Već po običaju dodatnih objašnjavanja i proširenja informacija, gradonačelnik je temu prenio na 8-9 kilometara državne ceste od budućeg kružnog toka kod Ivajka u Pračnu, kroz Mošćenicu i Petrinju do Zagrebačke ulice, za koju je izrađena dokumentacija i odobrena sredstva temeljite obnove kolnika, nogostupa i biciklističke staze, a radovi čekaju okončanje Aglomeracije.
Mihael Jurić (HDZ) od D. Dumbovića je čuo kako grad Petrinja po novom Zakonu o porezu dobiva šest milijuna kuna godišnje, a tih dodatnih 500.000 kn pomoći mjesečno je „projekt Vlade RH, HDZ-ove Vlade“, podsjetio je vijećnik, inače predsjednik ove stranke za Grad Petrinju. U objašnjavanju situacije, gradonačelnik je iznio kako Petrinja i svi ostali ratom slično obuhvaćeni gradovi i općine iz decentraliziranih sredstava dobivaju ukupno 80 milijuna kuna godišnje, a sam Vukovar po posebnom zakonu raspolaže s 50 milijuna kuna.
Vijećnik Miroslav Petračić ( HSS) smatra kako se po zimi Petrinja previše posipa šljunkom, sipinom, pijeskom, koju s proljeća čisti, prikuplja i odvozi 20-tak radnika, umjesto korištenja tekućine, što se prakticira po Sisku. Direktor Komunalca Vlado Lovreković objasnio je da u sadašnjem stanju razrovane i derutne prometnice nisu pogodne za zimsko održavanje otopinom soli, ali se „pomalo već treba pripremati za ovo novo korištenje“, rekao je V. Lovreković.
I direkor Privrede Zoran Zechner izašao je za govornicu odgovoriti Svjetlani Lazić (SDP) koja je prenijela pisanje s portala Petrinjski forum o plaćanju priključka novougrađene šahte sustava odvodnje. Čelnik Privrede ovo je demantirano i kazao da se iskop i postavljanje šahte plaća iz sredstava Aglomeracije, ali svaki vlasnik okućnice o svome trošku po dvorištu priključuje septičku jame na novu šahtu.
Na kraju Aktualnog sata predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes (HDZ) pitala je zašto danas nije internetski prenošena njihova sjednice i ne dobivaju obećane odgovore u pisanom obliku. Gradonačelnik D. Dumbović kaže da su limitirana sredstva namijenjena ovoj vrsti informiranja, a sjednice Vijeća predugo traju i skupo je vrijeme za izravno emitiranje. -Ni Kuvajt ne bi mogao toliko platiti- rekao je gradonačelnik. Za kašnjenje pisanih odgovora na vijećnika pitanja D. Dumbović se ispričao, a gradske pročelnike i njihove službenike opravdao zbog puno poslova i obveza vezanih uz projekt Aglomeracije.
U neveliki dnevni redu od „samo“ deset točaka, na početku današnje sjednice uvrštene su odluke o podizanju spomen obilježja Josipi Kožić, prvoj žrtvi u Domovinskom ratu na području Grada Petrinje i svim žrtvama Domovinskog rata naselja Sibić.
Izvješće: Antun Petračić
Foto: Miroslav Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here