Autor: Marjan Gašljević
U više sam navrata prilikom odlaska u Viduševac načuo priče o krdima goveda koje nekontrolirano lamunjaju na širem području Gline praveći štetu na i tako rijetkim zasijanim poljima. Naime, goveda su najviše zamjećivana oko sela Jame, Mala Solina, Stankovac, Hađer, Prekopa i Kihalac. Koliko rijetki stanovnici ovih sela imaju saznanja radi se govedima koje je uzgajao jedan stanovnik sela Jame koji je u međuvremenu preminuo, a brigu za stado nitko nije preuzeo. I ako su goveda i ranije dosta nekontrolirano tražila ispašu u okolici sela Jame sada su se. očito, razmnožila te nastavila širiti područje traženja hrane i vode.
Kako neslužbeno doznajem radi se o podolskim govedima koje i inače ne moraju imati neku veliku skrb, a bilo je razmišljanja po pritužbama mještana kojima bi u svojem lamunjanju napravila štetu o stavljanju krda pod kontrolu. Problematično je što nitko, u stvari, ne zna koliko uopće ima goveda i da li se radi o samo jednom krdu ili ih ima više. Kako je u međuvremenu u krdu oteljeno i dosta novih jedinki, krda su, praktički, poludivlja, a s tim mogu biti i opasna kako za ljude koji im se približe tako i za vozila posebno u noćnim satima kada prelaze lokalne ceste. Posebnost ovog goveda su i ogromni rogovi koji su dodatna prijetnja.
Vozeći se lokalnom cestom od Prekupe prema Hađeru i sam sam imao bliski susret s krdom koje sam pokušao snimiti međutim zbog „tanke“ opreme krdo je teško vidljivo na fotografijama. Kako je ovih dana na širem području Gline u prirodu pušten i određen broj jelenje divljači na jednoj video snimci izgleda da su u krdu koje je upravo prelazilo prometnicu ispred automobila bilo i jelenje divljači.
U svakom slučaju vozači koji voze na tom području neka budu dodatno oprezni, a mjerodavni će u međuvremenu valjda iznaći modus kako stoku staviti pod kontrolu te izbjeći opasnosti po građane ali i štetu na poljima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here