Na samu Novu godinu 1945. godine u Petrinji je rođen Žarko Roksandić, s obiteljskom kućom od koje više nema ni cigle. Na njenom mjestu sada je parkiralište za gradsku tržnicu, a utorkom i subotom prodajni prostor razne rabljene odjevne robe i predmeta.
U velikoj građanskoj kući u samom središtu Petrinje Žarko Roksandić (od)rastao je uz djeda i baku, tada jedine petrinjske zubare, ovdje završio osnovnu školu i Gimnaziju u Sisku, a kada su oba Roksandića umrla njihov unuk je 1962. godine ilegalno prešao u Austriju pa emigrirao ocu u Australiju.

Obiteljska kuća Roksandić nekad se nalazila u petrinjskoj Hanžekovoj ulici.

Nakon punih 57 godina ovih dana je prvi puta u Hrvatskoj, a danas ga je primio i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, zajedno s desetak Žarkovih prijatelja-vršnjaka iz osnovne i srednje škole.
–Riječima ne mogu opisati koliko sam sretan što sam ovdje s vama, u svome gradu, Petrinji moga djetinjstva. Ovo je prvi puta da sam došao u svoju domovinu i naš grad Petrinju. U vrijeme Domovinskog rata stalno sam pratio što se događa u našoj Hrvatskoj. Kao član Hrvatske zajednice u Australiji bio sam uključen u različite vrste organizirane pomoći.. Bilo mi je jako teško i bio sam jako žalostan kada sam dobivao informacije i vidio slike kako nam je Petrinja porušena,. Sada sam sretan što vidim da se polako sve obnavlja i oporavlja, i ja se nadam da će biti još ljepša- svome domaćinu i prijateljima iz djetinjstva danas je zborio ovaj Petrinjac.
U dalekoj Australiji napravio je zavidnu znanstvenu međunarodnu karijeru.
– Došao sam ocu u njegovu stomatološku ambulantu pomagao mu, učio engleski jezik i novu kulturu koja je sasvim drugačija od one koju sam do tada poznavao. Cijeli radni vijek proveo sam u Canberri, diplomirao na Nacionalnom sveučilištu Australije u primijenjenoj znanost, smjer geologije, a zatim studirao do magistra znanosti smjer geokemije, Radio sam u najprestižnijem Geokronološkom laboratoriju na Australskom nacionalnom sveučilištu u vlasništvu Vlade Australije. Osnovao sam veliki Geokemijski laboratorij, a to je i danas objekt Vlade Australije. U svome radu, skromno rečeno, pridonio sam znanstvenom istraživanju diljem svijeta. Napisao sam preko 40 znanstvenih radova iz svoje struke, a objavljeni diljem svijeta Kada je došlo vrijeme za zasluženu mirovinu preselio sam se u Gold Coost, gdje i sada živim – sažetak svoga životopisa predočio je ugledni gost.
Žarko Roksandić je dodao kako ima i status međunarodnog stolnoteniskog suca, što i sada povremeno obavlja. A taj njihov dječački ping-pong ( kako se tada nazivala ova igra) iz Žarkovog haustoru dobro pamti susjed-vršnjak Kruno Fabac iz Carekove ulice, jedan od 43 učenika osmog razreda Osnovne škole.


Stara fotografija tog naraštaja iz 1958./1959. godine kolala je oko stola male gradske vijećnice, redale su se drage uspomene, vraćala sjećanja, spominjalo ondašnje vrijeme… Prvi Roksandićevi susjedi tada su bili braća blizanci Dalibor i Davor Salopek, danas također nazočni prijamu kod gradonačelnika, a 10 minuta stariji Dalibor dovezao je i vratio Žarka u Zagreb.
Tamo će ubrzo cijela ova skupina Petrinjaca, jer ih je sve njih u razgled Hrvatskog sabora i kao svoje goste u Zagrebu osobno pozvao zastupnik Darinko Dumbović.
U obraćanju je danas rekao: Odlazeći iz domovine sigurno ste kao čovjek i obitelj doživjeli određenu nepravdu, ali gledajući vaš život, povijest i životopis, ugodno sam iznenađen i jako mi je žao što je sve vaše rezultate stručnjaka u svom području, gdje ste prošli jako puno toga, Hrvatska i Petrinja malo za to znala. Vi i vaši kolege iz djetinjstva korjeniti ste Petrinjci koji su bili i ostali živa enciklopedija, niste zaboravili domovinu ni grobove svojih predaka. Volio bih da kao stari Petrinjac uđete u zbirku zaslužnika Grada Petrinje- kazao je D. Dumbović.


Svome gostu za uspomenu je darovao veliku stucku, a male slične suvenire ostalima nazočnima, dok je Ž. Roksandić uzvratio maskotom Australije. lutkom klokana, uz želju: Ako imate probleme, samo ih preskočite, kao ova životinja!
Prijatelji-vršnjaci iz mladosti ovo poslijepodne provode u zajedničkom druženju u Restoranu Štuka, kamo ih je na objed pozvao Hrvat-Australac, rođen u Petrinji, a u svome gradu ponovo nakon 1962. godine.
Dobro došli, gosp. Žarko, i dođite brzo opet!

Priča: Antun Petračić
Fotografije: Miroslav Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here