Lijevi žmigavac kad skrećeš u lijevo, desni žmigavac kad skrećeš u desno…

Vozači to zovu žmigavcem, a knjiški i zakonski je ispravno – pokazivač smjera. To je radnja koja se koristi u prometu i koja pokazuje u kojem smjeru ste odlučili skrenuti.

Samo neuključivanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova.

Uz navedeno, neuključivanje pokazivača smjera, iritira druge sudionike i prilikom radnji vozilom u prometu može dovesti i do teških prometnih nesreća.

S druge strane, propisno korištenje pokazivača smjera može doprinijeti smanjenju gužvi, odnosno ubrzavanju prometnih tokova. Primjerice kod raskrižja s kružnim tokom prometa, gdje vozač koji čeka na uključenje, uočavanjem pokazivača smjera na vozilu koje se nalazi u kružnom toku i namjerava skrenuti odnosno napustiti kružni tok, može i sam brže krenuti i uključiti se u kružni tok.

Razvidno je da u smislu neuključivanja pokazivača smjera, postoji određena nedisciplina i kršenje propisa od strane sudionika u prometu, zbog čega će se poduzimanje ovakvih aktivnosti nastaviti i tijekom narednog razdoblja, kroz svakodnevni nadzor prometa, ali i kroz poduzimanje ciljanih aktivnosti.

Naposljetku, uključivanjem pokazivača smjera – tzv. „žmigavca”, osim poštivanja zakonskih odredbi, vozači iskazuju obzirnost jedni prema drugima te općenito doprinose povoljnijem stanju sigurnosti u prometu.

Na području cijele Republike Hrvatske, pa tako i na području Policijske uprave sisačko-moslavačke je jučer, 12. ožujka od 10 do 14 sati, provedena preventivno-represivna akcija usmjerena prema vozačima koji ne uključuju pokazivač smjera (prometni prekršaj neuključivanja pokazivača smjera, propisan odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama).
Tijekom provođenja ove akcije policijski službenici naše Policijske uprave su utvrdili 82 prometna prekršaja, od kojih se njih 60 odnosilo na ciljane prekršaje nedavanja pokazivača smjera.
U 42 utvrđena ciljana prekršaja vozači su upravljali osobnim automobilima, dok ih je 18 upravljalo teretnim automobilima.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here