KUD Čuntićanka broji svega 18 članova: Malobrojno društvo s velikim rezultatima – u travnju predstavljaju etno bojanku, u svibnju izvode kazališnu predstavu

Kulturno umjetnička udruga Čuntićanka broji samo 18 članova, među sličnim društvima u Gradu Petrinji jedino je tako malobrojno, ali po rezultatima je pravi nenadmašeni div. Ovako mala, ali vrlo aktivna, složna i djelatna družina iz Hrvatskog Čuntića, zapravo KUD iz okružja cijele župe sv. Antuna Padovanskog, održala je redovitu izbornu i izvještajnu skupštinu u svojim malim prostorijama u sastavu sportsko izletničkog centra pokraj ceste Petrinja-Jabukovac.
Sukladno ostvarenom programu povjerenje za naredno razdoblje, naravno, dano je istom dosadašnjem vodstvu. U Izvršnom odboru nastavljaju predsjednica Katica Radošević, zamjenik Antun Lovreković, tajnica Marija Lovreković, članice Veronika Filipec i Ljiljana Jandrić, a u Nadzornom odboru Marijan Vujnović, Željko Jandrić i Lucija Radošević.
Lani je KUD Čuntićanka najdalje putovao u Metković i Dubrovnik, gdje su sudjelovali na Smotri folklora i tradicijskih napjeva i plesova „ Na Neretvu misičina pala“ i festivalu Marijanskih pjesama, a na brdu Brgad iznad Dubrovnika na spomen obilježje poginulih pripadnika 2. gbHV Grom (među kojima je i njihov rođak, prijatelj i susjed Zvonko Radošević) položili vijenac i zapalili svijeće.
Čuntićanka je nastupala u Sisku, Petrinji, Glini, Zagrebu, Jabukovcu, Luščanima, Mošćenici, Strašniku, Hrastovici… obilježeno je sjećanje na tragediju njihovih sela 13/14. srpnja 1991., bili su domaćini Antunovskih foklornih susreta, uključili se u turističku manifestaciju Zrin.green, uveličali svetu misu polnočku i sam Božić, nabavili originalni Banijski bubanj, izradili etno bojanku „Ajde curo, pokaži svoje ruvo“.
A to foto-dokumentarno izdanje o narodnoj nošnji i običajima Hrvata s Banovine u izdanju Interpretacijskog centra baštine Banovine bit će predstavljeno 24. travnja u ovoj novoosnovanoj županijskoj ustanovi u Gupčevoj ulici u Petrinji. Na skupštini je pokazan promo-materijal, a na fotografijama članova KUD-a u narodnim nošnjama su i supružnici Marijan i Marijana Vujnović.


Sadržajno nova i posebno zahtjevna zadaća očekuje KUD Čuntićanka i KUD Hrastovačka gora iz susjedne Hrastovice u pripremi i izvedbi zajedničke kazališne predstave 15. svibnja na pozornici Narodnog doma Stjepana Radića u Hrastovici. Po projektu Eurokaza iz Zagreba za neprofesionalce s 54+ godina, glumom, pjesmom i plesom uprizorit će Pjesmu cvrčka, a o svemu već dogovorenom i usuglašenom zajedničke priredbe izvjestile su predsjednice KUD-ova Katica Radošević i Ljiljana Sigur. I sve ostale planove i programe za 2019. godinu jednoglasno je na njihovoj izborno-izvještajnoj skupštini prihvatilo 16 nazočnih članova Čuntićanke.
Došli su im prijatelji i pozdravili predstavnici KUD-ova iz Hrastovice, Graberja, Dragotinaca, Mošćenice i Folklornog ansambla Petrinjčica, kao i Nenad Radošević, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Petrinje kao izaslanik gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića.
– Ići ćemo KUD-ovima koji nas pozovu, već imamo poziv iz Strašnika, ponovo ćemo organizirati lipanjske Antunovske susrete i srpanjsko sjećanje na tragično ljeto 1991. godine. Za silni lanjski i sveukupni trud pohvaljujem sve članove, hvala na ponovnom izboru, ovo su čast i obveze koje obnašam iz ljubavi, a za očuvanje naše tradicije i kulture. Hvala Gradu Petrinji i Komunalcu Petrinja- nakon izbora rekla je stara-nova predsjednica Katica Radošević.
Autor: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here